Nuijan päästä – Turkin tuulet 2013

Kotimaiset valioerotuomarit ja huippuavustavat viettivät viikon Antalyassa SPL:n ja FIFA:n yhteistyössä järjestämällä kurssilla. Kuten viime vuonnakin, saimme myös tällä kerralla nauttia mainiosta kevätsäästä ja erinomaisista harjoitteluolosuhteista.

Treenit maistuivat hyvin ja niinpä viikon aikana mittariin kertyi kuutisentoista tuntia laadukasta harjoittelua Kuparisen Veskun suunnittelemana. Luentopuolella SPL:n osuudesta vastasi viime vuonna uransa päättänyt ja pöydän toiselle puolelle siirtynyt Jouni Hyytiä, joka puhui rikkomuksen vakavuudesta sekä liikkumisesta. Rikkomuksen vakavuus esitettiin hieman syvemmin kuin piirien jatkokursseilla. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää siihen, että miten paljon vaaraa rikkomus kohteelleen aiheuttaa.

Liikkumisessa vallalla on ajatus diagonaalimallista pelinlukua korostavaan, joustavampaan malliin. Jalkapallon huippuotteluissa erotuomarin tilanneläheisyys on nyt prioriteetti numero yksi. Niinpä vanhan takaa ja vasemmalta –ajattelun sijaan, nyt on sallittua (ja joskus jopa toivottavaa) spurtata myös suorinta mahdollista linjaa. Lisäksi pelin ennakoimista tulee parantaa. Liian usein keskialueelta pelatuissa pystysyötöissä tuomarin asento ja reagointi ovat täysin riittämättömiä siihen, että hän pystyisi olemaan hyvässä paikassa tekemässä päätöstä, kun pallo laskeutuu rangaistualueen tuntumaan.

FIFA:n puolelta kouluttajana tämän vuoden kurssilla oli saudiarabialainen Ali Altraifi, joka oli omalla urallaan mukana avustavana erotuomarina mm. MM-pronssiottelussa 2002. Hän puhui meille paitsiosta, käsivirheestä, lupaavasta hyökkäyksestä, joukkonahistelusta sekä yhteistyöstä. Lisäksi hänen johdollaan tehtiin myös muutamia käytännön harjoituksia yhteistyöhön liittyen.

Erityisesti käsivirheen ja paitsion osalta ajatukseni kurssin jälkeen ovat aavistuksen sekavat. Luennoijan tyyli oli keskustella asioista esittämällä kysymyksiä, joihin hän ei itse kuitenkaan antanut vastauksia. Moni katsomamme tilanne jäi mielestäni kurssilla liian avoimeksi. Toivottavasti jälkikäteen saamamme materiaali avaa tilannetta paremmin.

Paitsion osalta huomattavaa oli lähinnä se, että tuomittavan paitsion kriteereistä ”saa etua paitsiosemastaan” –teksti tulee muuttumaan. Sen tulisi helpottaa sellaisten tilanteiden tulkitsemista, joissa puolustaja tietoisesti pyrkii pelaamaan palloa, mutta epäonnistuu yrityksessään ja pallo menee syöttöhetkellä paitsioasemassa olleelle pelaajalle. Ensilukemalta uusi sääntöteksti ei itseäni vakuuttanut, mutta odotellaan rauhassa suomennos ja mahdolliset tulkintaohjeet.

Käsivirheen suhteen on nyt muotia puhua luonnollisesta asennosta. Itse asiassa olisi kyllä syytä tosissaan miettiä, miten ihmisen mekaniikka hypätessä ja erilaisissa kurotuksissa keskimäärin toimii. Toisaalta katsomamme klipit aiheuttivat vähintäänkin vilkasta keskustelua. Tulkintoihin on lisäksi tulossa lisäys, jonka mukaan jokainen maalia kohti mennyt laukaus + käsivirhe kombinaatio tarkoittaa varoitusta. Jäämme tämänkin suhteen kuitenkin odottelemaan vielä virallista ohjeistusta.

Sitten vielä lyhykäisesti myös pari organisaatiopuolen asiaa.

Erotuomarivaliokunnan puheenjohtaja Kari Koskela oli myös paikalla Turkissa ja hän esitteli valiokunnan kokoonpanon. Siihen kuuluvat Markus Aalto, Kaj Natri, Esa Saarivainio, Ilkka Koho, Jouni Hyytiä, Tony Asumaa sekä asiantuntijajäsenet Anders Mattsson ja Katriina Elovirta. Aikaisemmin oli olemassa myös erilaisia työryhmiä, jotka tässä uudessa mallissa poistuvat. Mielenkiinnolla odotan, miten toiminta lähtee käyntiin uuden valiokunnan alaisuudessa.

Aivan loppuun totean vielä toimijakortin osalta tilanteen olevan sellainen, että liigaotteluiden suhteen sisäänpääsy tullee toteutumaan viimevuotiseen malliin.