Nuijan päästä – spekulaatiot sarjatilanteista

Kausi on taas kerran edennyt lähes huomaamatta viimeiselle kolmannekselle ja kuuluisia 6 pisteen otteluja on pelattu jo jonkin aikaa.

Liigassa kaikki on vielä auki ja melkein mikä tahansa tuntuu mahdolliselta; itse en ainakaan yhtäkkiseltään muista tällaista kautta niin kauan kuin olen jalkapalloa seurannut. Uskoisin, että mestari löytyy kuitenkin kaksikosta Inter ja HJK, pronssista sen sijaan en uskalla veikata yhtään mitään. Putoamistaistelussa Haka, Jaro ja KuPS ottavat taatusti pisteitä pronssikantaan tähyäviltä joukkueilta, joten mielenkiintoinen loppu tullaan näkemään. Olin jo melkein valmis hyvästelemään Hakan, mutta johtaja Paasio nykäisi vielä yllätysässän hihastaan Malisen muodossa. Saapa nähdä, miten käy.

Ykkösessä RoPS varmisti jo sarjanousunsa ja näin ollen suuren huudon ympäröimä SJK joutuu harjoittelemaan Ykkösessä vielä ainakin yhden kauden elleivät sitten Hongan huhutut talousongelmat aiheuta epäjatkuvuustilannetta liigalisenssin suhteen ja avaa yllättäviä mahdollisuuksia niille, joilla talous on kunnossa. Hämeenlinna ja HIFK näyttäisivät tässä vaiheessa putoajilta. Kakkosessa Ilves ja AC Kajaani alkaisivat haiskahtaa lohkovoittajilta, etelässä (BK-46/ÅIFK) ja idässä (JäPS/Gnistan/MP) tilanne on vielä varsin tasainen.

Keskisuomalaisten joukkueiden osalta kuolemanotteluita on pelattu jo jonkin aikaa. JIlveksen tilanne Kakkosessa on toivoton, JJK:n osakkeet ovat sen sijaan elpyneet jonkin verran eurotaivalta edeltäneestä taaperruksesta ja pari seuraavaa kierrosta kertonevat, olisiko pronssitaisteluun sittenkin vielä mahdollista nousta. Jos hieman jossitellaan niin Eurooppaliigan kolmannelle karsintakierrokselle eteneminen olisi ollut isossa (taloudellisessa) kuvassa todella iso juttu – varsinkin, kun jossittelijan mielessä jatkopaikka jäi yhden (Hilskan) sisäsyrjäsyötön päähän. Tilinpäätös tulee olemaan varsin mielenkiintoinen jyväskyläläisen jalkapallon kannalta.

Pallokerhon naiset selviytyivät ylempään loppusarjaan, mutta kolmen tasurin jälkeen nousuhaaveet voidaan haudata. Nuorten sarjoissa piirimme joukkueista parhaiten on pullat uunissa JJK:n A-pojilla, joilla on mestaruuden kannalta erittäin tärkeä ottelu tulevana lauantaina. JJK:n B-pojat puolestaan näyttäisivät pelaavansa itsensä ensi vuoden SM-karsintaan. Piirin sarjojen joukkueista Blackbird on Kolmosen kärkikahinoissa, mutta noususaumat vaativat SiPS:n täydellistä romahdusta. Muistettakoon matkan varrelta myös BET:n ja JPS:n etenemiset uuden UEFA Regions´cupin puolivälieriin.

Keskisuomalaisten tuomareiden kannalta huolestuttavimmalta näyttää tuo Kakkosen tilanne, sillä se on kuitenkin tärkeä porras tuomareiden matkalla piiristä liiton ryhmiin. JIlveksen seuraajaa ei ihan yhtäkkiä ole näköpiirissä ja varkautelaisetkin hävisivät Kakkosen kartalta, joten nähtäväksi jää, montako keskisuomalaista tuomaria nähdään Kakkosessa ensi kaudella.

Loppuun vielä lyhyesti maajoukkueen alkaneesta karsintaurakasta. Ottelu Ranskaa vastaan oli mielestäni parempi suoritus Suomelta kuin osasin kirjavasti menneiden harjoitusotteluiden pohjalta odottaa. Tosin viimeistelyn ja syöttöjen laadun TÄYTYY näissä peleissä olla korkeammalla tasolla. Voitto Tsekistä oli niin ikään positiivinen merkki ja vaikka loppu olikin yhtä maalia, pysyi se hienosti puhtaana. FIFA-ranking pääsi valahtamaan ennätysalas parin ei-FIFA tuomarin takia, mutta sillähän ei näin karsintojen meneillään ollessa ole hirveästi merkitystä, jos pelikin on kehittymässä koko ajan parempaan suuntaan. Tosin tuossa mennä lauantaina pari jalkapallorealistia ilmoittivat minulle ykskantaan, että näistä karsinnoista on Suomelle tulossa 4 pistettä, eikä yhtään enempää. Myönnän, että pelko siitä on olemassa, mutta toisaalta olen aina ollut varsin toivoton romantikko, mitä Suomen maajoukkueeseen tulee.