Nuijan päästä, osa 18 (#5, 2012)

EM-kisoja on nyt pelattu puolentoista viikon verran ja tässä muutamia havaintoja tuomaritoiminnasta. Yleisesti ottaen ottelut ovat ollet hyvin hanskassa muutamia yksittäisiä tilanteita lukuunottamatta. Avausottelussa Espanjan Carballo jakoi paljon puhuttaneet kaksi varoitusta kreikkalaispelaajalle, minkä johdosta hänet poistettiin kentältä. Omasta mielestäni kumpikaan varoituksista ei ollut paikallaan. Muuten espanjalainen veti kyllä moitteettomasti.

Italia-Kroatia ottelussa puolestaan superstara Webbin avustava hätäili kolmesti ja kysymys kuuluukin, että riittävätkö Howardin vahvat vihellykset ja kabinetti takaamaan paikan jatkopeleissä? Erikssonin kohtaloksi saattaa käydä Kreikka ja herra Karagounis, jonka filmaamisvaroitus olisikin pitänyt olla pilkku (Kreikka-Venäjä).

Pilkkuja ei muutenkaan ole vihelletty kovin irtonaisesti – viheltämättä jäivät Irlannin rankkari ottelussa Irlanti-Kroatia (Kuipers) ja yksi tai kaksi pilkkua Kroatialle ottelussa Espanjaa vastaan (Stark). Tähän kun lisätään vielä Kassain porukan hässäkkä Ukrainan ”maalin” (, jota tosin edelsi selvä paitsio) kanssa, niin kyllähän siinä jo muutamat paluuliput onkin leimattu.

Itse näkemäni perusteella varsin puhtain paperein jatkavat Skomina, Lannoy, Rizzoli, Cakir, Thomson ja Proenca, jotka puhtaasti suoritusperustein jatkaisivat nämä kisat loppuun. Epäilen tosin, että Kuipers ja Webb nuijitaan komitean päätöksillä ja joidenkin edellä mainittujen kustannuksella jatkoon. (Toim. huom. kirjoitettu eilen matkalla Turkuun ennen puolivälierätuomareiden asettelua.) EDIT: Puolivälierätuomarit nimetty

Oma suosikkini on Turkin Cakir, joka tiimeineen hoitelee matsin kuin matsin tyylikkäästi kaihtamatta koviakaan ratkaisuja, myös Rizzoli oli todella hyvä kisojen ”fair play” –ottelussa Hollanti-Portugali, josta ei onneksi tullut uusintaa vuoden 2006 klassikosta.

No, mitäs muuta? Ylimääräiset avustavat erotuomarit (päätytuomarit) ovat olleet olemukseltaan huomattavasti aktiivisempia kuin Euroliigassa ja Chämppärissä. Heidän panoksensa tehtyihin ratkaisuihin on kuitenkin ollut varsin kaksijakoinen, sillä ainoastaan Turkin porukka sai maalin hyväksyttyä oikein sijoittuneen päätytuomarin avulla. Sen sijaan Saksan jengiltä ei löytynyt oikeaa ratkaisua Ramosin kohtuu(ttoman?)kovaan liukuun, eikä Unkarin tiimiltä Ukrainan maaliin (jos nyt unohdetaan kokonaan se paitsio…).

Korttilinja on ollut mielestäni varsin maltillinen, vaikka kyseessä onkin UEFA:n turnaus, missä yleensä linja on FIFA:n turnauksia kovempi. Selviä lappuja on jäänyt jakamatta useita. Varusteissa on pistänyt silmään muutamat sukkateipit, jotka ovat kyllä olleet vähintäänkin siinä rajoilla.

EDIT: Collinan raportti

Kotimaassa on liigassa ehditty pitää parin viikon tauko ja sinä aikana on saatu ainakin osa miehistä takaisin kokoonpanoihin ja kentät vähitellen pelattavaan kuntoon. Käväisin itsekin katsomassa pari paikallisjoukkueen esitystä paikanpäällä, kun kerrankin sattui sopimaan aikatauluihin.

Ottelut KuPS:ia ja HJK:ta vastaan olivat kotijoukkueelta, sanoisinko, varsin kysymyksiä herättäviä. Tuollaisella viimeistelyllä ja puolustuslinjan ollessa reikäjuustoa, tulee kaudesta pitkä ja vaikea. Puhumattakaan siitä haluttomuudesta, joka pelaajista paistoi läpi. Toivottavasti pahimmat salatuissa puhelinkeskusteluissa käydyt aavistukset eivät käy toteen.

Tuomaristojen osalta näissä otteluissa nähtiin kaksi totaalisen erilaista suoritusta – siinä missä Gestraniuksen tiimi pääsi lauantaina varsin helpolla, oli Munukan joukkueella maanantaina täysi työ, kun ottelun kaikki neljä kovaa ratkaisua olivat kotijoukkuetta vastaan. Valitettavasti en itse ole päässyt kelailemaan tilanteita mistään, kun tilanne televisioinnin suhteen on jälleen totuttua keskiajan mallia.