Nuijan päästä, osa 16 (#3, 2012)

(Tämä on blogaus numero 16, joka ilmestyy hieman viiveellä ajankohtaisen tapauksen seurauksena, mitä käsittelin numerossa 17.)

Kirjoittelin UEFA CORE:n ensimmäisestä kurssijaksosta viime lokakuussa ja täydennän nyt kurssikertomusta toisen kontaktijakson osalta.

Näiden Sveitsin Nyonissa käytyjen introduction ja consolidation -kurssien välillä olemme raportoineet kaiken tekemämme työn omille mentoreillemme (kuukausiraportit) sekä fyysisen harjoittelun osalta TopSportLab:iin (kahden viikon välein). Olemme myös lähettäneet mentoreillemme ja UEFA:aan videomateriaalia omista otteluistamme analyysien kera ja lisäksi osa meistä on osallistunut myös UEFA:n tarjoamalle englannin kurssille.

Jälkimmäinen kurssi painottui todella vahvasti videoanalyyseihin, joita teimme niin omista kotimaisista otteluistamme kuin myös Sveitsissä/Ranskassa tuomitsemistamme otteluista ja kenttäkoulutuksista. Avoin ja rehellinen asioiden arviointi on nykyään erotuomarikoulutuksen tärkein työkalu ja vielä parempaa, mikäli käytössä on myös videomateriaalia. Oman suorituksen purkaminen yksityiskohtiin voi paljastaa erittäin mielenkiintoisia yksityiskohtia ja tarjota mahdollisuuden kehittymiseen. On kuitenkin huomattava, että tilanteen tulee olla luottamuksellinen ja positiivinen eli näkökulma ennemminkin ”miten olisi voinut toimia paremmin”, eikä ”mikä menee pieleen”.

UEFA CORE tulee olemaan (tulevaisuudessa) vaatimus kaikille uusille kansainvälisille erotuomareille Euroopassa. Jo nyt, kun kurssin on käynyt kolmisensataa tuomaria ja avustavaa, UEFA:lla on testituloksia ja tarkkailuraportteja, jotka osoittavat selvästi sen, että tämä ohjelma tuottaa valmiimpia ja parempia tuomareita verrattuna niihin uusiin kv. tuomareihin, jotka eivät ole kurssia käyneet.

Kiteytän vielä kurssin antaman viestin, mikäli se ei ole aikaisempien raapustusteni perusteella tullut selväksi. UEFA haluaa tuomareita, jotka ovat ammattimaisia ja valmistautuneita kaikessa tekemisessään – vaatimuksina siis mm. kielitaito, erinomainen fyysinen kunto, sääntötuntemus, täsmällisyys, avoimuus, sitoutuminen ja halu kehittyä jatkuvasti. Ja mitä nuorempana tämä paketti on valmis, sitä parempi. Jalkapalloerotuomariudesta on nopeasti tullut kilpaurheilua, joka vaatii nuoren huipulle haluavan erotuomarin ajatusmaailman muuttamista.

Jokaisen onkin syytä kysyä itseltään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, että mitä tältä lajilta haluaa ja mitä on sen eteen valmis tekemään.

Mikäli vastaus on se, että haluaa tuomita eurooppalaista huippujalkapalloa, on syytä muodostaa yhdessä kokeneemman kollegan kanssa suunnitelma siitä, mitä ominaisuuksia pitää kehittää ja miten se tehdään (ja onko ylipäätään aineksia siihen, mihin halutaan tähdätä). Huipputuomareiden kehittäminen on jatkossa järjestelmällisempää kuin aikaisemmin. Katsotaan, mitä tästä tulee -menetelmä on tullut tiensä päähän tulevaisuuden huipputuomareiden osalta.

Vaikka CORE keskittyykin vahvasti huipputuomariuteen, on sen sisällöissä ja ajatuksissa paljon käyttökelpoista kaikille kehittymishaluisille jalkapallotoimijoille.

Siksi kutsunkin teidät kaikki paikalle ylimääräiseen kuukausikerhoon maanantaina 21.5. klo 18-20 KIHU:n kokoustilaan Monnarille.
Kerron tilaisuudessa enemmän CORE:sta ja siitä, mitä olemme siellä tehneet sekä esitän muutamia hyviä esimerkkejä videoanalyysin käyttämisestä tuomarikoulutuksen apuvälineenä.