Nuijan päästä, osa 12

Suomessa kausi on taipumassa kohti syksyn loppuhuipennuksia ja monen joukkueen osalta hommat alkavat olla jo paketissa, vaikka sarjoja onkin pelaamatta vielä useita kierroksia. Liigassa rovaniemeläisten tilanne alkaa vaatia jo ihmettä, samoin HJK:n syrjäyttäminen sarjataulukon kärjestä. Ykkösen lähtijät ovat suurella todennäköisyydellä Espoo, KPV, PoPa ja Kemi – kärkipään sijoitukset sen sijaan vaativat vielä hieman selvittelyä. Kakkosessa SJK on varma lohkovoittaja, BK-46 vahvoilla ja A-lohkon tilanne on vielä auki samoin kuin neljännen karsintoihin pääsevän joukkueen. Eurocupien malliin pelattavista karsinnoista on tulossa ilman muuta yksi syksyn seuratuimmista tapahtumista kilpajalkapallon saralla.

Keskisuomalaisten joukkueiden osalta JJK on vahvasti mukana Veikkausliigan mitalitaistossa. FCV:n suuntana on Kolmonen ja ViPa:n tilanne näyttää varovaisen positiiviselta sarjapaikan säilyttämisen suhteen. JPS on huhujen mukaan kiinnostunut Kakkosen paikasta, mikäli sellaisen onnistuisivat itselleen hankkimaan. Naisten puolella JyPK:n murskatappio Sportille synkensi ennustetta, vaikka nousu onkin edelleen mahdollinen.

Kansainvälinenkin kausi on pyörähtänyt käyntiin, vaikka Etelä-Euroopassa tilanne on vähän sekava palkanmaksuun liittyvien epäselvyyksien takia. Näyttäisi siltä, että kilpailukykyisen joukkueen rakentaminen UEFA:n nykyisiin kilpailuihin vaatii sellaiset 60 M€ ja silläkään rahalla todennäköisyys pokaalien nosteluun ei ole kovin iso. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Chelsea maksaa tällä kaudella pelaajilleen palkaa 209 miljoonaa euroa (liikevaihto 256 M€), vaikka seuran velka onkin kevyet 892 miljoonaa euroa. Carloz Tevez puolestaan on Valioliigan parhaiten palkattu pelaaja 255 000 punnan viikkopalkallaan. Huh. UEFA:n uudet budjettisäännökset ovat tulossa voimaan muutaman vuoden kuluttua – saapa nähdä, onko tällä oikeaa vaikutusta käsistä karanneisiin pelaajapalkkioihin.

Tuomaripuolella olette varmaakin huomanneet, että lisätuomarien paikka Chämppärissä on muuttunut maalin toiselle puolelle ja näin päätuomarit pääsevät liikkumisessaan noudattamaan vanhaa diagonaalia. Muutoksen taustalla on viime kaudella nähty törmäily ja pelin tiellä oleminen. Ainakin alkuun tilanne on näyttänyt paremmalta kuin viime vuonna. Kotimaassa suurimmat kohut ovat hiljalleen laantuneet ja lehdissä asiaa on käsitelty jopa hieman asiapohjaisestikin. Lisäksi tuomarit ja seurat istuvat tällä viikolla palaveeraamaan mieltä painavista aiheista. Keski-Suomessa olemme olleet hivenen ongelmissa erotuomareiden riittävyyden suhteen, mikä on aiheuttanut yllättävänkin paljon poikkeusjärjestelyjä. Vaikka olemme rekrytoinnissa onnistuneet kohtuullisesti, on luottomiehistä ollut aikaisempaa enemmän pulaa. Aiheeseen liittyen kiitän jo etukäteen venymisestä Hippoturnauksessa – muistakaa päivittää käytettävyytenne taulukkoon ellette ole niin jo tehneet.