Nuijan päästä, osa 11

Veikkausliigan tuomaritoimenpiteet ovat viime aikoina olleet kovasti esillä. Erityisesti TPS-Honka -ottelun jälkimainingeissa yksi jos toinenkin on esittänyt kriittisiä äänenpainoja liigan tuomareita kohtaan. Mainitussa ottelussa tapahtui tuomarivirhe, jollaista ei olisi saanut päästä tapahtumaan. Onneksi tilanteesta ei kuitenkaan seurannut mitään ratkaisevaa kyseisen ottelun tuloksen kannalta. Mitä sitten tulee siihen maaliin johtaneeseen paitsiovaparin antamiseen, niin siitä turkulaisjoukkue voi kyllä mielestäni ottaa ison osan ihan oman huolimattomuutensa piikkiin.

No, entä yleisemmin – onko liigan tuomaritoiminnassa ollut moitittavaa? Kyllä. On ollut tilanteita, mitä ei ole pystytty ratkaisemaan oikealla tavalla. Todettakoon kuitenkin, että useat näistä tilanteista ovat videoltakin katsottuna olleet varsin vaikeita ratkaista. No, tähän liittyen on erilaisissa kolumneissa ja keskustelupalstoilla esitetty jos jonkinlaista toimenpidettä asioiden parantamiseksi. Useissa kirjoituksissa on noussut esille tuomareiden ja organisaation avoimuuden puute – asioista ei kuulemma keskustella tarpeeksi. Ja pääsääntöisesti tällä keskustelulla on tarkoitettu sitä, että tuomareiden tulisi käydä otteluiden jälkeisessä pressissä kommentoimassa isoja tuomioita. Tällä kaudella tuomareiden ottelun jälkeiset toimet ovat kuitenkin pyörineet pääsääntöisesti pahasti flopanneen sähköisen pöytäkirjan ympärillä. Ja eivätpä nuo pressitilaisuudet muutenkaan mitään viisauden tyyssijoita ole – tunnetila on kiihkeiden ottelujen jälkeen liian korkealla oikean keskustelun aikaansaamiseksi. Lisäksi, kun tällaisia oikeita keskustelutilaisuuksia on yritetty järjestää, on joukkueiden kiinnostus asiaan ollut varsin laimeaa. Hieman ristiriitaista, sanoisin. Nyt on kuitenkin sellaisia viitteitä, että Palloliitto saattaisi ottaa asiassa aikaisempaa aktiivisemman roolin, joten seuratkaapa, mitä syksyn mittaan tapahtuu.

Vaatimustaso tuomaritoiminnan suhteen on korkeaa luokkaa ja niin sen pitää pääsarjassa ollakin. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että meillä kaikki tuomarit ovat amatöörejä. Lisäksi tämän vuoden otteluita on pelattu poikkeuksellisen paljon arkipäivinä, mikä on ollut omiaan lisäämään painetekijöitä toiminnassamme. Suurin osa valmentajista ja pelaajista ovat kuitenkin ammattilaisia, eivätkä hekään onnistu joka kerta, vaikka pystyvätkin keskittymään tekemiseensä täyspäiväisesti. Siinä mielessä median kohuotsikot ovat olleet hieman yliampuvia ja kohtuuttomiakin. Harvoinpa pelaajien tai valmentajien munauksia retostellaan vastaavaan tyyliin. Toisaalta valmentajista ja pelaajista negatiiviseen sävyyn kirjoittelu johtaa usein toimittajan jatkon kannalta hankalampaan tilanteeseen kuin tuomarin mustamaalaaminen. Tuomareilta kun maukkaita lausuntoja ei kuitenkaan ole herumassa.