Nuijan päästä, osa 10

Sarjat alkavat olla puolitiessään, kesän arvoturnaukset loppuhuipennusta vaille ja kansainvälinen pelikausi aluillaan. Jalkapallon ystäville siis tarjotaan nyt seurattavaa koko rahan edestä. Tässä muutamia lyhyitä poimintoja. Ensin kuitenkin paikalliskatsaus.

Saimme toukokuussa pidettyä vielä yhden peruskurssin ja kymmenkunta sen käyneistä tuomareista osallistui lisäksi Jyväskylä cupin yhteydessä pidettyyn koulutukseen. Uusille tuomareille on myös saatu asetteluihin jo ensimmäisiä piirinkin pelejä. Rajallisella aktiivikaartillamme on ollut jonkin verran loukkaantumisia ja paljon esteitä. Niinpä muutamille valituille on nyt sitä kuuluisaa ruutua tarjolla piirimme alueella pelattavissa kilpasarjojen otteluissa. Syksy on jo kulman takana, joten laittakaahan kalentereihinne Hippoturnaus 10.-11.9. Tiedoksi myös, että 55-vuotisjuhlia sekä päättäjäisiä juhlitaan illallisilla Sokos Hotel Alexandrassa 12.11. Ja mikäli mennään vielä pidemmälle, niin salivuoro starttaa joulukuun alusta Lohikosken koululla sunnuntaisin klo 17-18.30.

Kotimaisessa Veikkausliigassa on ollut viime viikkoina jonkin verran kohinaa (myös) tuomarityöskentelystä. Asiassa saattaa olla jotain perääkin, mutta heinäkuun lähestyessä loppuaan joukkueet alkavat olla tuskallisen tietoisia asemastaan sarjataulukossa, mikä tarkoittaa sitä, että lausunnoissa saattaa olla myös aavistuksen tunneperäistä värittyneisyyttä. No, toisaalta tämä kuuluu osana lajiimme ja löylyjen koventuessa on syytä pitää pää kylmänä ja ajatus kirkkaana. Muistakaamme pitää mielessä myös se kuuluisa kunnioitus.

Jyväskyläläisessä jalkapallossa nähtiin menneellä viikolla menestyksekäs paluu, kun Babatunde Wusu teki maanantaina paluun Harjulle. Keskisuomalaisen Tuomas Kaarkoski käsitteli asiaa ansiokkaasti omassa blogissaan. Paluu sai jatkoa eilen Valkeakoskella, kun herra tekaisi kentälle päästyään kauden toisen maalinsa. Hieno mies, hieno paluu – tervetuloa takaisin Tunde.

Kuopiossa pelattiin eurocupeja 21 vuoden tauon jälkeen ja tunnelma keskuskentällä oli torstaina hieno. Harmi vain, että UEFA:n määräykset eivät sallineet aurinkokatsomon käyttöä (katsomo ei ole ns. kiinteä katsomo) – paikalle olisi varmaan ollut enemmänkin tulijoita (nyt noin 3300). KuPS onnistui ensimmäisellä puoliajalla hyökkäyspelissään mainiosti Ilja Venäläisen ja Dicksonin johdolla, jotka myöskin juonivat kuopiolaisten voittomaalin. Toisella puoliajalla romanialaiset pääsivät hallitsemaan peliä ja erityisesti Dicksonin loukkaantumisen jälkeen KuPSin aseet ylöspäin olivat vähissä. Hyvä onni ja romanialaisten heikko viimeistely toivat KuPSille johtoaseman lähdettäessä ensi viikolla Romaniaan. Toivoa sopii, että kuopiolaisilla on tuolloin kaikki miehet käytettävissään.

Kansainvälisesti ottaen suomalaisen tuomaritoiminnan ykkösaihe on ollut Kirsi Heikkisen (+ Tonja Paavolan ja Anu Jokelan) hieno menestys naisten MM-kisoissa Saksassa, missä he keskiviikkona tuomitsivat kisojen välieräottelun USA-Ranska. Näin kolmikko lisäsi yhden luvun jo entisestään vaikuttavaan ansiolistaansa. Onnittelut.
Kisojen tuomaritoiminnasta jäi kuitenkin valitettavasti päällimmäisenä mieleen monikansallisen (HUN-ITA-ENG-GER) tuomarinelikon käsittämätön jäätyminen Aussien ja Päiväntasaajan Guinean välisessä ottelussa puolustajan ottaessa pallon käsiinsä. Tällaista (noin 44 sek alusta) ei vain saisi päästä tapahtumaan.

Copa America on myös käynnissä ja suurimpia otsikoita ovat keränneet isäntämaa Argentiinan nihkeät peliesitykset alkulohkon kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Homma hoidettiin kuitenkin kolmannessa ottelussa ja tänä iltana ratkaistaan jatkuuko Argentiinan taival vai meneekö välieriin Uruguay. Lisäksi huomionarvoista on ollut Meksikon lähes täydellinen munaaminen. He lähettivät turnaukseen U22-joukkueensa (A-maajoukkue osallistui vähän aiemmin pelattuun Gold Cupiin) ja kaiken huippuna 8 kaveria jouduttiin lähettämään kotiin ennenaikaisesti prostituutioskandaalin saattelemana. Saakohan Meksiko kutsua ensi vuonna?