Vekkelille sata liigapeliä täyteen

Minka Vekkelin avustavina erotuomareina 100. ottelussa toimivat Tonja Weckström ja Niina Talvensaari. (Kuva: Kalevi Hämäläinen)

KSETK:n Minka Vekkeli sai 100 naisten pääsarjaottelua täyteen, kun hän sunnuntaina asteli HofS Areenalle Kansallisen liigan otteluun HPS-PK-35.
Vekkeli on tuominnut naisten pääsarjaotteluita vuodesta 2012 debytoidessaan ottelussa Åland United-ONS. Hänellä on kokemusta pääsarjatasolta myös avustavana erotuomarina vuosina 2009-2012.
– Matkan aikana on ollut hienoa seurata, miten pelit ja Liiga on kehittynyt. On myös upeaa, että saatu esimerkiksi Ruutu+ ja muutenkin paljon lisää näkyvyyttä. Kunnioitus tuomareita kohtaan voisi kuitenkin kehittyä vielä. Mekin ollaan ihmisiä ja tehdään joskus virheitä, Vekkeli toteaa.
Kansainvälisille kentille FIFA-erotuomariksi Vekkeli nousi vuonna 2021 ja on sen jälkeen toiminut Kansallisen Liigan lisäksi myös maaotteluissa ja UEFA:n turnauksissa.
– Kansallisesta Liigasta tulee rutiini ja kokemus. Kansainväliset pelit taas ovat olleet tavallaan palkintoa pitkäjänteisestä työstä. Aina ei kentällä tule kiitosta, mutta FIFA:n tai UEFA:n antamista kv-peleistä saa muistutuksen, että kehitystä on tullut ja tässä mennään eteenpäin.
– Olen asunut aina Jyväskylässä ja saanut reissata urallani ympäri Suomea. On ollut kiva lähteä, kun päässyt näkemään eri joukkueita eri paikkakunnilta ja päässyt toimimaan eri avustavien kanssa. Jyväskylästä minulta löytyy myös kerhon tuki ja omat mentorit, erityisesti Santtu Keto, Jouni Aapajärvi ja fysiikkapuolella Ville Koskiniemi, Vekkeli laittaa kiitosta.
Vekkeli kokee, että avustavien kanssa tiiminä toimiminen on tärkeä asia myös erotuomareille.
– Muistan ensimmäisen kolmikko-pelini Pohjola Cupissa (nyk. Helmari-turnaus) ja sen fiiliksen, kun oli avustavat mukana. Tuntui, että sain taas joukkueen, sillä olin vetänyt ensimmäiset pelini tuomarina ihan yksin.
Yhtenä hienoimmista muistoista Liigasta Vekkeli nostaa esiin IK Myranin ja HJK:n välisen ottelun, jossa rikottiin silloinen naisten pääsarjan yleisöennätys (1549). Paikalla oli soittokunta ja IK Myranin äänekäs faniryhmä.
– Välivuosi Australiassa herätti taas motivaation erotuomaritoimintaa kohtaan. Nyt kun on saanut myös kansainvälisiä pelejä, niin niiden myötä on tullut kiitosta ja luottoa omaan tekemiseen ja kehitykseen. Matka jatkuu, Vekkeli summaa.
Lähde: Kansallisen Liigan erotuomariyhdistys.