Kuukauden kasvo: Waltteri Lummi

 

Waltteri Lummi tuomitsi ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan heti liki 200 ottelua.

Kenes poikia sitä ollaan ja millä asialla?

Waltteri Lummi, 21. Pelien ohessa luen liiketaloutta JAMK:ssa.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

KuPS:ssa pelasin 6-vuotiaasta B-ikään, jonka jälkeen tuli siirto JJK:hon. JJK:ssa voitimme Ykkösen, ja siihen oma tavoitteellinen pelaajaura sitten loppuikin.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

En edes muista! Elämä oli sellaisessa murroksessa, että piti kehittää jotakin uutta elämään ja sitten se uusi oli tätä.

 

Mones kausi menossa?

Peruskurssin kävin 2020, eli nyt alkoi kolmas kausi.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Viime kausi oli ensimmäinen kokonainen kausi ja matseja tuli vedettyä lähemmäs 200. Samalla tahdilla meinasin tämänkin vuoden vetää.

 

Tuomaroitko myös futsalia?

En!!

Mikä on urasi kohokohta?

Varmaan viime vuonna Kokkolassa ollut matsi, jossa soihdut paloivat ja tyyliin koko Kokkola oli katsomassa peliä. Toinen kiva juttu oli viime kaudella miesten Kolmosen debyytti.

 

Entä karmein kokemus?

Eipä nyt mitään kovinkaan karmeata ole tapahtunut. Viime kaudella miesten pelissä huomasin kaksi minuuttia ennen matsin alkua, ettei minulla ole lippuja avustaville ja sitten pitikin soittaa koko Petäjävesi läpi, että saatiin liput siihen matsiin ja peli pelattua.

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Mitä enemmän tulee kokemusta, sitä enemmän haluan itse olla keskellä erotuomarina.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Vedän tätä hommaa omasta mielestä oikealla tatsilla. Mulla on aina hyvä fiilis, kun olen kentällä. Tuomarina olen todella sosiaalinen ja Keski-Suomen alueella joukkueet suureksi osaksi tuntevat minut ihmisenä – en ole heille pelkkä tuomari, ja tämä helpottaa työskentelyäni.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

En kerro – joukkueet voivat käyttää sitä minua vastaan kentällä, joten jatkan sen kehittämistä omassa rauhassa.

 

Tavoitteesi erotuomarina?

Mennä joka vuosi eteenpäin tuomarina ja nähdä jatkuva kehitys omassa tekemisessä. Kovemmat pelit kiinnostaa, mutta tärkeintä on, etteivät pelit tunnu puurolta.

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Epäonnistuminen jää kaihertamaan omaa mieltä, mutta kritiikki tai huutelu (jota tulee todella vähän) ei ikinä paina mieltäni. Epäonnistumisen jälkeen tiedostaa oman virheen ja sen takia se jää kaihertamaan, mutta johtuu paljon tilanteesta, miten sitä käsittelen. Kaksi tilannetta viime kaudella jäi kaihertamaan omaa mieltä pidemmäksi ajaksi ja silloin käsittelyt vei koko viikon. Silloin juttelin tilanteesta joukkueiden kanssa ja perustelin heille omat ratkaisut. Kertasin tilanteita muiden tuomareiden ja papan kanssa läpi useasti. Paras tapa mennä eteenpäin on vetää lisää pelejä ja todistaa itselle, että pystyy suoriutumaan hyvällä tasolla.

 

Esikuvasi erotuomarina?

En halua ketään asettaa esikuvakseni, mutta annan arvostuksen Justus Willmanille ja Henri Tiensuulle – heitä katson ylöspäin. He sparraavat minua jatkuvasti eteenpäin.

 

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Pystyy pitämään pelit hallinnassa, rakastaa lajia ja on sellainen persoona, jonka kanssa viihdyn pitkillä pelireissuilla.

”En tiedä yhtään tuomaria, joka olisi katunut tätä hommaa.”

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa?

Diggaan paljon, että pystyy katsomaan kävikö pallo maalissa vai ei ja sen puolestapuhuja olen. Muuten en ole VARin puolesta, mutta VARin ansiosta ei jää niin paljon jossiteltavaa tilanteiden jälkeen.

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen?

Omalla tekemisellä. Aina ennen matsia, matsin edetessä ja matsin jälkeen pyrin näyttämään, että tää homma on nättii ja jokaisessa kolmikossa jossa työskentelen on loistava ilmapiiri.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

No varmaan, että mitä korkeammalle pääsee, niin sitä siistimmäksi tämä homma menee. Lisäksi mitään ei tapahdu yhdessä yössä. Täytyy olla kärsivällinen ja kurinalainen ja vetää vaan tosi paljon pelejä, jos haluaa päästä ylöspäin. En tiedä yhtään tuomaria, joka olisi katunut tätä hommaa, joten kannattaa lähtee kokeilemaan, jos kiinnostaa.

 

Onko sinulla muita harrastuksia?

Tähän menee kaikki aikani.

 

Milloin JJK ja JyPK nousevat takaisin pääsarjatasolle?

Juttelin tällä viikolla molempien joukkueiden taustojen kanssa ja sen perusteella seuraavat vastukset: JyPK nousee kauden 2023 lopuksi ja jos JJK saa pidettyä heidän tärkeimmät valmentajat organisaatiossaan, niin he ehtivät nousemaan Veikkausliigan ennen mua.

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja miksi/mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Justus Willman: Miten perustelet jalkapallotuomarina Ässä-fanituksesi?