Kuukauden kasvo: Veli-Matti Pesola

KSETK:n nettisivuilla on helmikuusta 2017 lähtien ilmestynyt tasaisen epäsäännöllisesti Kuukauden kasvo –niminen haastattelusarja, jossa yhdistyksen jäsenet kertovat tarkemmin itsestään ja erotuomariurastaan. 15 uhrina on Vuoden tulokas 2017 –palkinnon voittanut Veli-Matti Pesola.

 

Pesolalla on takanaan kaksi aktiivista kesää jalkapalloerotuomarina.

Moro! Åkermanni tuossa epäili, että sun on varmaan helppo laittaa pelaajat varustetarkastuksessa riviin tai jonoon?

Joo, annan vanhan hyvän armeijaneuvon: Rivissä ei ole yhtään henkilöä peräkkäin, vaan monta rinnakkain. Jonossa taas ei ole yhtään henkilöä rinnakkain, vaan monta peräkkäin.

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Äitini poikia Keminmaalta. 40-v tulee mittariin ensi helmikuussa ja työuran takia viettänyt aikuisikäni pääosin pääkaupunkiseudulla, Kanta-Hämeessä ja nyt sitten neljättä vuotta täällä Jyväskylässä.

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

Keminmaan Pallossa aloittelin nappulafutiksen aikoinaan ja siitä sitten Kemin Palloseuraan. Junioripelit päättyivät siinä lukion ensimmäisen vuoden kohdalla ja näin aikuisiällä ”höntsännyt” mitä erilaisimmissa raittius- ja urheiluseuroissa. 🙂

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Eräs tuttavani on tuomarihommissa Etelä-Suomessa ja kun hänen kanssaan tuli juteltua asiasta uskaltauduin itsekin peruskurssille täällä Jyväskylässä vuonna 2017. Samalla innosti päästä taas mukaan rakkaan harrastuksen pariin.

Mones kausi menossa?

Toinen kausi tässä päättyi.

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Ensimmäisellä kaudella varmasti meni yli 80 rikki, mutta nyt tällä kaudella jouduin olemaan virkaurakurssilla Helsingissä juhannukseen saakka, joten pelejä ei varmaan tullut edes 50.

Mikä on urasi kohokohta?

Vuoden tulokkaan palkinnon saaminen 2017.

Entä karmein kokemus?

Noloja tilanteita ja omien virheiden tunnistamista sattuu tasaisesti, ja niistä itse on harmissaan vielä illalla ennen nukkumaan menoakin, mutta karmeaa tilannetta ei ole vielä tullut. Hauskaa kaikin puolin!

Kerro jokin hauska sattumus!

Poikien 8v8-pelissä toisen joukkueen johtaja oli laittanut joukkueen nimenhuutoon väärän pelin alkamisajan. No, siinä sitten ennen peliä ”jojo” soitteli hälytyspuheluita lähialueella asuville junnuille, että äkkiä paikalle! Odoteltiin, että saadaan pelaajat paikalle ja kun viimein kahdeksas pelaaja hyppäsi kentän aidan yli nappikset ja peliasu valmiina päällä ja astui pelialueelle, niin vihelsin pelin käyntiin. Ei myöhästytty pahasti!

Veli-Matti Pesolan meriitteihin kuuluu mm. kesällä 2018 Jyväskylässä pelatun P13 SPL-lopputurnauksen välieräottelun VJS-Ilves tuomitseminen.

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Olen vasta niin uran alussa, että molempia osa-alueita pitää kehittää. Päätuomarina olemisesta pidän kyllä enemmän.

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Rauhallisuus ja jämäkkyys.

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Ison kentän pelien yksin tuomarointi.

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Aika sujuvasti osaan antaa mennä toisesta korvasta ulos. Mutta omia virheitä sitten käsittelen päässäni pelin jälkeen illalla kotona ja mietin, miten sen olisi voinut välttää.

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa?

Jos se saadaan sujuvaksi ja ei aikaa vieväksi, niin hyvä asia.

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Jos tähän ryhtyy niin ei varmasti kadu asiaa. Iloa ja surua sopivassa suhteessa. 🙂

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Ehdottaisin Riki Yaria; häneltä voisi kysyä, miksi Real Madrid konttaa?