Kuukauden kasvo: Timo Onatsu

KSETK:n nettisivujen juttusarjan kymmenentenä juhlauhrina on parhaillaan futsalin EM-kisoissa Sloveniassa tuomaroiva Timo Onatsu.

 

Timo Onatsu on ollut FIFA-futsalerotuomari vuodesta 2007.

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Olen 45-vuotias, syntynyt Seinäjoella ja muuttanut Jyväskylään opiskelemaan fysioterapeutiksi vuonna 1991. Nykyään perheeseeni kuuluu kaksi ihanaa tyttöä (15 ja 10) ja ihastuttavan kaunis vaimo. Mielestäni ilman perheeni tukea ja hyväksyntää ei ole mahdollista toimia erotuomarina huipulla.  Erotuomarikurssi tuli käytyä 1992. Silloin vielä pelasin itse, enkä ollut niin tosissani tuomaroinnin suhteen.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

Olen kulkenut pelaajana kuusivuotiaasta lapsesta aina miesten Kakkoseen asti. Junnuvuosina pelasin muun muassa A- ja B-junioreiden SM-sarjaa. Sitten pelasin seitsemän vuotta Kakkosta Seinäjoella Sepsi-78:ssa, kunnes jatkuva Jyväskylä-Seinäjoki välin reissaaminen alkoi olla liian raskasta. Siirryin tuolloin pelaamaan Jyväskylään LPK:n riveissä Kolmosta, josta Hännisen Marko houkutteli uudelleen aktiivisemmin erotuomaritoimintaan mukaan.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Varsinaisena erotuomarikurssin lähtökohtana oli päästä viheltämään vähintään jalkapallon Kakkosta, sillä pelasin sitä sarjaa ja mielestäni siellä toimineet tuomarit olivat mitä olivat. Tämähän ei koskaan sitten toteutunut, ja siitä, kuinka kasvetaan erotuomariksi, voisikin sitten kertoa kokonaan omaa tarinansa…. Futsal-erotuomarointi tuli mukaan, kun pelasin lajia opiskeluaikoina muutamassakin eri seurassa. Opiskelijoiden MM-kisat pelattiin Jyväskylässä 1996, joita olin katsomassa ja samalla myös innostuin lajin haasteista niin pelaajille kuin erotuomareillekin. En ollut futsalissa niin hyvä pelaaja, joten valitsin erotuomariuden. MM-kisajoukkueessa pelasi muun muassa yksi meidän Kakkosen joukkueen venäläinen pelaaja, jolta kyselin myös lajista, koska se oli uusi Suomessa.

Mones kausi menossa?

Taitaa alkaa jalkapallossa 25:s tai 26:s kausi – vähän riippuu siitä, mistä sen alkaa laskea. Futsalin olen aloittanut 1997, joten siinä on 21:s kausi menossa.

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Jalkapallossa joka vuosi aina vain vähemmän, ja tarkoitus onkin antaa uusien nuorien tuomareiden ottaa enemmän pelejä. Aikoinaan oli kolmesta neljään peliä viikossa, nyt yksi tai kaksi. Futsalissa pelejä tulee kaudessa arviolta noin 40.

Mikä on urasi kohokohta?

Kohokohtia on monia, mutta erityisen hienoina kokemuksina ovat jääneet mieleen futsalin EM-kisojen välieräottelu Venäjä-Espanja vuonna 2014 ja vuonna 2012 futsalin Aasian mestaruuskisojen välieräottelu Iran-Thaimaa.

Mikä karmein kokemus?

Erotuomarillisesti varmaan se, kun olin tehnyt väärän ratkaisun pelissä ja siitä hyvästä sain hyllytyksen futsal-liigan finaalipeleistä. Onneksi siitä on jo aikaa, mutta toki se harmittaa ja siitä on opittu.

Kerro jokin hauska sattumus!

Niitä on kertynyt vuosien varrella monia, mutta otetaan vaikka yksi vähän erikoinen tapaus. Olin Italiassa futsalin MM-karsintaottelussa, jossa sain kaadettua Italian valmentaja päälle vedet! Hän oli juomassa vettä pullosta ja minä näytin rajapotkun suuntaa normaaliin tapaan nopeasti käsi sivulle ja se sattui osumaan pulloon, kun hän oli juomassa siitä ja vesi läikkyi sitten hänen päälleen ja pullo putosi maahan. No, siitä selvittiin onneksi lattian kuivauksella ja anteeksi pyytelyllä. Sen jälkeen ei meistä tuli ihan hyvät ystävät.

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Tykkään olla erotuomarina, mutta on myös kiva olla avustava. Futsalissa molemmat roolit käy, eli erotuomari ja toinen erotuomari.

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Pelin lukeminen, pelaajien käsittely ja pelin aistiminen sekä säännöt ja fysiikka.

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Keskittyminen olennaiseen ja pelissä rauhallisena pysyminen (näyttäminen).

Tavoitteesi erotuomarina?

Olla mukana niin kauan kuin erotuomarointi on vielä kivaa ja saada uusia onnistumisia. Toki jonkin ison turnauksen finaalin tuomariksi pääseminen.

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Kritiikki kuuluu erotuomariuteen, joskin sen pitää olla asiallista. Jos se ei ole asiallista, en välitä siitä olenkaan, mutta jos se on asiallista, niin silloin katson videoilta suorituksia ja mietin, miten kyseinen asia oli kritiikin arvoinen. Samalla tavalla käsittelen myöskin ne tilanteet, jotka eivät menneet hyvin. Yritän oppia niistä, jotten tekisi samoja asioita uudestaan huonosti. Eli analysoin tekemiset, miksi jotain on mennyt huonosti ja pyrin saamaan siihen muutosta.

Timo Onatsu (kesk.) tuomitsi futsalin EM-kisojen avauspäivän ottelun Venäjän ja Puolan välillä yhdessä ranskalaisen Cedric Pelissierin (oik.) kanssa. Kolmantena tuomarina toimi englantilainen Marc Birkett (vas.). Torstaina Onatsu toimi kolmantena erotuomarina ottelussa Serbia-Italia. © UEFA Futsal EURO 2018

Esikuvasi erotuomarina?

Jalkapallossa se oli iso persoona Pierluigi Collina ja futsalin puolella se oli Jyrki Filppu. Nykyään ei ole enää esikuvaa.

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Hyvää persoonallisuutta ja fyysisiä ominaisuuksia sekä tietenkin sääntöjen osaamisen lisäksi niiden käytännössä toteuttamista. Myöskin pelaajien käsittely on tärkeä ominaisuus.

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

Jos ei palaajana ole mahdollisuuksia päästä huipulle, niin sitä voi kokeilla erotuomarina. Samalla pääsee osaksi positiivista erotuomariyhteisöä ja saa uusia kavereita!

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Kannattaa kysellä kokeneemmista rohkeasti ja ottaa haasteita vastaan. Aina voi oppia uutta ja siksi kannattaa kokeilla, kaiken tasoisille erotuomareille on varmasti tehtäviä. (Säännöt kannattaa opiskella, niin on hyvä pohja).

Onko sinulla muita harrastuksia?

Golfin pelaaminen. Käyn toki pelailemassa kuntoilumielessä myös futsalia ja sählyä.

Milloin Suomen miesten futsal-maajoukkue pelaa EM- tai MM-kisojen lopputurnauksessa?

Suomen futsal-maju pelaa 2032 MM-kisoissa, jos joukkuemäärää ollaan kasvatettu. EM-kisoihin maju pääse jo 2022.

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Pieni suuri mies Jouni Aapajärvi; koska on sopiva paikka nousta pelin yläpuolelle?