Kuukauden kasvo: Renne Kainulainen

Tämän kertainen kuukauden kasvo on viime kauden päätteeksi Ykän pytyllä, eli lupaavan erotuomarin palkinnolla palkittu Renne Kainulainen, 18.

 

AET:n roolissa viihtyvä Renne Kainulainen on noussut kolmannella kaudellaan maistamaan jo pääsarjatason vauhtiakin. Kuva elokuussa pelatusta Kansallisen Liigan ottelusta JyPK-HJK.

Moro!  Rantasen Juha käski tossa kysyyn, että miten tuomariakatemia on vaikuttanut omaan tekemiseen kentällä?

Meillä on ollut akatemiaporukan kanssa yhteisiä pelejä enemmän, joka on hyvä juttu. Tarkkailuja on myös saanut enemmän. Lisäksi keväällä katsottiin klippejä koronatilanteen vuoksi aika paljon, joten sääntömuutokset ja erilaiset skenaariot ovat jääneet hyvin mieleen.

 

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Renne Kainulainen, 18 vuotta. Jyväskylässä kaikki vuodet olen viettänyt. Tällä hetkellä lukio-opintojen kanssa loppusuoralla. Tulevasta ei vielä tietoa.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana

Pelasin B-juniori-ikäiseksi asti pääsääntöisesti maalivahtina ja välillä puolustajana.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi? 

Valmensin maalivahtileireillä pelaamisen lopetettuani ja siinä samassa vihelsin satunnaisia harkkapelejä. Kiinnostuin enemmän tuomaroinnista, joten kyselin piiriltä tuomarikursseista, jolloin sain ”Aapiksen” yhteystiedot ja ilmoittauduin peruskurssille.

 

Mones kausi menossa? 

Kolmas kausi jalkapalloa takana ja futsalissa kolmas kausi alkamassa.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin? 

About 80 ottelua, joista 50-60 virallisia otteluita ja loput harkka- ja turnauspelejä.

 

Mikä on urasi kohokohta? 

Ensimmäiset liiton pelit oli hienoja kokemuksia, kun näki miten sillä tasolla toimitaan ja tarkkailupalautteista sai hyvää viestiä siitä, mitä asioita kannattaa kehittää. Viime kaudella Nelosen voittajan ja Kolmoseen nousijan ratkaissut Komeetat-KeuPa oli myös hieno tapahtuma kaikin puolin.

 

Entä karmein kokemus? 

Erityisen karmeita kokemuksia ei vielä ole ollut, vaikka virheitä on tehty. Karmeinta on varmaan pelin jälkeinen epätietoisuus, jos ei ole varma onko tehnyt virheen ja videomateriaalia ei ole käytössä.

 

Kerro jokin hauska sattumus! 

Ensimmäisessä piirin pelissä näytin rajaheittoa ja pelaaja sattui juoksemaan suu auki iskien hampaansa käteeni. Sen jälkeen olen aina muistanut katsoa, onko ympärilläni ketään!

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava? 

Avustava. Välillä on kuitenkin mukava viheltää, jotta ymmärtää paremmin, miten itse avustavana voi erotuomaria paremmin auttaa.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina? 

Harvemmin jään nopeudessa pelaajista jälkeen. Tulen yleensä pelaajien kanssa hyvin juttuun.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää? 

Kokemusta tarvitsen enemmän, jotta ratkaisut tulisivat nopeammin ja uskottavammin. Sijoittuminen on myös iso kehityskohta, sillä monesti olen liian lähellä tilanteita ja pelaajien tiellä. Kokemuksen kautta varmasti vahvistuu tunne siitä, että tilanteet näkee myös vähän kauempaa.

 

Tavoitteesi erotuomarina? 

Joka ottelun jälkeen lähteä aina parempana erotuomarina pois. MM-kisoissa olisi joskus mukava olla… 😉

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin? 

Tykkään katsoa paljon omia pelejä videolta ja niitä onneksi sarjatasosta riippumatta löytyy yllättävän paljon. Keskustelen kokeneempien kanssa tilanteista ja mietin, mitä olisi voinut tehdä toisin. Kokonaisten pelien katsomisessa hyvä puoli on se, että näkee mitkä omat ratkaisut ja joukkueen pelilliset valinnat ovat johtaneet tietynlaiseen tilanteeseen. Niitä voi sen kautta pyrkiä ennakoimaan tulevaisuudessa.

 

Esikuvasi erotuomarina? 

Mark Clattenburgin tyylistä tykkäsin. Nyt kerhon kokeneemmat toimivat hyvinä esikuvina.

 

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Kykyä tehdä kovia ja nopeita ratkaisuja ja perustella ne. Erotuomarin tulee olla keskittynyt otteluun, oli kyseessä sitten 10-vuotiaiden harjoitusottelu tai Kolmosen kärkikamppailu. Pelaajille ottelut ovat aina tärkeitä.

 

”Tavoitteena on joka ottelun jälkeen lähteä aina parempana erotuomarina pois.”

 

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa? 

VAR on mielestäni hyvä lisä. Tarkastukset lisäävät hyvin draamaa otteluihin ja oikeiden ratkaisujen määrä kasvaa huomattavasti.

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin? 

Peliuransa lopettaville on erotuomaritoiminta hyvä mahdollisuus pysyä lajissa mukana. Moni lopettaa pelaamisen varmastikin harjoitusten suuren määrän ja ajankäytön vuoksi. Erotuomarina voi kuitenkin itse paremmin päättää, kuinka usein käy viheltämässä ja kuinka pitkälle pyrkii etenemään. Mainostamista harrastus kuitenkin vaatii.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle. 

Kerhossa on mukavaa porukkaa, jotka auttavat varmasti uran alkuvaiheilla ja aina kun apua tarvitsee. Erotuomarina tapaa paljon uusia ihmisiä, näkee pelin aika hyvältä paikalta ja saa samalla korvauksen.

 

Onko sinulla muita harrastuksia? 

Tykkään käydä katsomassa jalkapalloa niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Golfia käyn silloin tällöin pelaamassa.

 

Lopputulosveikkauksesi kesän 2021 EM-kisaotteluista Tanska-Suomi, Venäjä- Suomi ja Belgia-Suomi. 

1-1, 3-1 ja 2-0.

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Ikosen Heikiltä voisi kysyä, helpottaako yläasteella työskentely tilanteenjohtamista kentällä? 😉