Kuukauden kasvo: Paul Lipiäinen

KSETK:n nettisivujen juttusarjassa tutustutaan kerran kuukaudessa lähemmin yhteen keskisuomalaiseen oikeudenjakajaan. Neljäntenä uhrina on KSETK:n hallituksen tiedotusvastaava Paul Lipiäinen.

 

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Paul Lipiäinen, 44, alun perin Lappeenrannasta kotoisin ja sieltä useamman mutkan (Helsinki, Jyväskylä, Iisalmi, Kokkola, Salo) kautta päätynyt pari vuotta sitten Muurameen.

 

Uran kohokohta: Mäkisen Kallen tuomat headsetit ja piippi-liput!

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

Olen Lappeenrannan suurin hukattu jalkapallolahjakkuus – enkä suuresti edes liioittele näin sanoessani! Olin varsin hyvä pelaaja koulupeleissä, mutta Viitakosken veljesten kanssa kesäisin vain yleisurheiltiin ja talvella pelattiin lätkää. Noh, eipä tuo suuresti ole harmittanut. Urheilun saraltahan eniten taustaa on urheilutoimittajana.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Vuosikausien lehtiin kirjoittelun ja katsomossa mölisemisen jälkeen koin, että on takaisin maksun aika…eli lähinnä tuli sopiva elämäntilanne eikä se rahakaan pahaa tehnyt. Onhan tämä aina ollut kiehtovaa puuhaa.

 

Mones kausi menossa?

Taitaa olla nyt yhdeksäs hyvällä alullaan.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Näyttäs olleen viime kaudella 27 piirin asettelemaa peliä, joista 12 pilli suussa ja loput avustavana. Päälle varmasti ainakin toinen mokoma erilaisia harjoituspelejä ja –turnauksia. Eli sellaisia 60 pelin kausia nämä varmaan kaikki on olleet.

 

Mikä on urasi kohokohta?

Eipä tässä nyt mitään elämää suurempia meriittejä ole vyöllä – nämä Vitosen tason vihellykset on meneet kyllä ihan OK. Sanotaan nyt vaikka viime kevään Regions Cupin peli Harjun Potku-STPS, kun Mäkisen Kalle toi paikalle oikein headsetit ja piippi-liput! Oli kuule pro-tason meininki sillon päällänsä! Tänä keväänähän näitä headsetti-pelejä on kyllä ollut jo enemmänkin.

 

Mikä karmein kokemus?

Jaa-a, oliskos Salon Mestaruussarjan, eli sellaisen puulaakisarjan eräs ottelu, jossa tuoreehko tuomari oli aika viennissä. Sen kyllä vielä jaksaa ymmärtää, että pelin aikana ja ehkä vielä välittömästi sen jälkeenkin kiukutellaan, mutta sitä ei jaksa enää käsittää, että mennään kotiin ja kirjoitetaan nettiin herjauksia…

 

Kerro jokin hauska sattumus!

Nimiä mainitsematta eräs päätuomari vihelsi erään tiukan ottelun loppuneeksi noin seitsemän minuuttia ennen täyttä aikaa ilman, että kukaan huomasi mitään…se tuomari en siis kuitenkaan ollut minä! Toki olenhan tuota itsekin osannut mennä keskiympyrään ilman pilliä ja kerran kaivelin varoituskorttia taskusta, kunnes muistin kollegan lainanneen sitä edellispäivänä ja sen jääneen sille tielle ja…näitähän riittää.

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Päätuomari, kuten varmaan melkein kaikki muutkin, mutta olen kyllä avustavankin hommista oppinut ajan myötä nauttimaan.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Jaa-a, kai mä aika rauhallinen kaveri olen kentällä; en provosoi enkä provosoidu. Ja kai mulla ikäisekseni tyypiksi varsin hyvä fyysinen kunto on.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Varmaan ihan sellainen pelinluku ”pikkusika”-tilanteissa, eli selkään tuloissa, jalan päälle astumisissa yms. Niissä varmaan näkyy se, ettei omaa pelaajataustaa niin hirveästi ole.

 

Tavoitteesi erotuomarina?

Kun tämän harrastuksen vasta vähän kypsemmässä iässä keksi, niin tiesihän sen jo silloin, ettei tässä missään Champions Leaguen finaalissa ikinä tuomarina olla…eli kaikki toki tuomaroidaan, mitä asetellaan, mutta varsinaista tähtäintä ei ole. Peli kerrallaan mahdollisimman hyvin.

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Pakkohan niistä on opiksi ottaa. Ihan pelkän haistattelun voi toki jättää omaan arvoonsa (ja palkita siitä kortilla), mutta jokaisesta pelistä voi oppia kyllä jotain.

 

Esikuvasi erotuomarina?

Ei ainakaan Pierluigi Collina! Jostain syystä mieleen on jäänyt ruotsalainen Anders Frisk. Sattuneesta syystä olen myös aina diggaillut näitä jo hieman vanhempia ja kenties jo vatsakkaitakin englantilaisia gentelemanni-tuomareita ala Howard Webb. Eniten olen kyllä oppinut omilta tuomarikollegoilta.

 

Mitä mielestäsi vaaditaan hyvältä tuomarilta?

Entisen kv-tuomarin Lehtirannan Jopin sanoin: ”Tuomarin pitää vähän tykätä itsestään”. Toki myös ihan nämä perusasiat kuten sääntötuntemus ja fyysinen kunto vaativat jatkuvaa työtä.

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

Yritetään lyödä viidakkorumpua ja pidetään me tuomarit silmät auki potentiaalisten tuomareiden varalta. Ketään ei voi pakottaa, mutta kannattaa myös korostaa harrastuksen positiivisia puolia; niistä ikävistä puhutaan paljon, mutta niitä on kuitenkin häviävän pieni osa kaikista. Itselle ikäviä pelejä on sattunut kohdalle yhden käden sormin laskettava määrä.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Mukaan vaan! Tämä on leppoisa liikunnallinen harrastus, joka antaa haasteita myös sunnuntaipsykologeille.  Saa lisäksi paljon uusia hauskoja tuttavia ja kaikesta tästä jopa maksetaan rahaa!

 

Paul Lipiäisellä on alkanut yhdeksäs kausi erotuomarina, joista seitsemän ensimmäistä hän tuomaroi Salossa Turun piirin pelejä.

Onko sinulla muita harrastuksia?

Salibandya erotuomaroin talvisin jonkin verran. Tennistä, kuntosalia, uintia jo duuninkin puolesta (uimavalvoja). Olen myös opiskellut fiktiivistä kirjoittamista jonkin verran – Finlandia-palkintoa odotellessa siis!

 

Veikkausliigan TOP-3 2017 ja JJK:n sijoitus?

HJK voittaa 18 pisteen erolla, sitten Ilves ja FC Lahti. JJK pudottaa viimeisen kierroksen loppuhetkien osumalla karsijan paikalle KuPS:n, joka putoaa Ykköseen karsintamatseissa TPS:aa vastaan…(terveisiä Banzain pojille! 😉

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja miksi?

Meidän muuramelaisten tulee pitää aina yhtä ja koskapa sitä kutsua juhliin ei ole jostain syystä kuulunut, niin annetaan sitten tällainen ylioppilaslahja, eli Akseli Niininen, onneksi olkoon!