Kuukauden kasvo: Paavo Komppa

KSETK:n nettisivujen juttusarjassa tutustutaan kerran kuukaudessa lähemmin yhteen keskisuomalaiseen oikeudenjakajaan. Kuudentena uhrina on vuorossa yhdistyksen futsal-vastaava Paavo Komppa.

 

Paavo Komppa pelaa yhä itse aktiivisesti jalkapalloa Nelosen Harjun Potkussa sekä toimii futsal-seura FS Feeniksin puheenjohtajana.

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Nimi on Paavo Komppa. Syntyjäni olen kotoisin Pertunmaalta Etelä-Savosta ja sittemmin opiskelujen myötä keskisuomalaistunut ja kotoutunut Jyväskylään

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

Pelihommat alkoivat Pertunmaan Ponnistajissa Vitosessa Kaakkois-Suomen piirissä siinä kohtaa kun vain välituntipeleissä innokkaasti mukana ollut rääpäle huolittiin mukaan miesten joukkueeseen. Ekan sarjapelin taisin pelata 16-vuotiaana. Junnutoimintaa Pertunmaallahan ei vähäisen väkimäärän vuoksi juuri ollut ennen kuin minut pestattiin vetämään junnuille treenejä ennen miesten treenivuoroa. Junnujen kanssa käytiin pelaamassa jokunen matsikin mm. Ristiinassa ja Heinolassa. Jyväskylään muuton jälkeen liityin Blue Eyes Teamin Kolmosen joukkueeseen syksyllä 2005 ja muutaman kauden jälkeen jälkeen perustettiinkin kaunein ja komein taivaansininen Harjun Potku. Loppu on tulevaa historiaa.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Mentorinani toimi PePon jalkapallotoiminnan primus motor Erkki Ojala, jonka kannustamana minä ja muutama muu pelikamu käytiin peruskurssi Lahdessa muistaakseni kevättalvella 2003.

 

Mones kausi menossa?

Varsinainen aktiiviura alkoi vasta Jyväskylässä kaudella 2005. Pari kesää olen ollut polvivamman vuoksi sivussa, mutta kertyyhän tässä toimintavuosia jo tusinan verran

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Kausi on mallia non-stop, koska olen sekä futsal- että jalkapalloerotuomari. Pelejä on suunnilleen kuusi kuukaudessa, joten tehtäviä kertyy noin 70 vuodessa.

 

Mikä on urasi kohokohta?

Tällä hetkellä kovin matsi lienee Futsal-Liigan välieräpeli Sievi-SoVo keväällä 2017.

 

Mikä karmein kokemus?

Nuorempana ja nousukkaana tuli joitakin karmeita pelejä kun kokeneemmat konnat pyörittivät keltanokkaa ja johtamistoimenpiteet eivät olleet oikeita ja riittäviä. Nostetaan kuitenkin nuorten ottelussa sattunut kämmi jonka otin varsin raskaasti: Silloisessa Pohjola Cupissa (nykyisin Piirijoukkue Cup) joskus vuonna 2007 meni lisä- ja peliajat vähän sekaisin ja päätin pelin kaksi minuuttia etuajassa. Huomasin toki virheeni välittömästi tappiolla olleen Ahvenanmaan joukkueen taustahenkilöiden nostettua julmetun metakan asiasta ja puuttuvat minuutit pelattiin pois. Förlotit vaihdettiin pelin jälkeen ja sinänsä vahinkoa ei päässyt tapahtumaan. Pitkään tilanne kaiveli mutta nyt keissi alkaa olemaan unohdettu ja eikä se tule enää aina uniin vaikka olen unilääkkeitä vähentänytkin. 😉

 

Kerro jokin hauska sattumus!

 Muutama kausi takaperin myöhästyin tv-kasvo Mikko Särkiniemen kanssa futsal-pelistä Lapualla. Olimme Mikon kanssa molemmat internet-pimennossa eikä saatu tarkistettua alkamisaikaa sähköpostista otteluilmoituksesta kun edellisiltana soiteltiin. Alunperin matsi oli merkattu klo 17 alkavaksi ja sovittiin että nähdään vähän ennen neljää hallilla. Klo 14:50 sain puhelun taustahenkilöltä joka ihmetteli missä on erotuomarit. Ilmoitin että oon tulossa klo 17 alkavaan peliin ja olen perillä noin tunnin päästä. Noh, asian todellinen laita valkeni puhelun aikana. Oltiin Mikon kanssa paikalla klo 15:45 ja peli aloitettiin heti kun saatiin tuomarikamppeet päälle. Esittelyissä pelaajat olivat hieman nyrpeänä, mutta itse peli oli lopulta kauden parhaimpia suorituksia. Siinä ei oikein ollut virheille sijaa kun tuommoinen kämmi oli sattunut jo ennen peliä. 😀

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Futsalerotuomarina yhdistyy molempien parhaat puolet.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Tulen hyvin juttuun pelaajien kanssa. Väitän myös kepittäväni useimmat piirisarjapelaajat kuntotesteissä.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Tulen joskus liiankin hyvin toimeen pelaajien kanssa.

 

Tavoitteesi erotuomarina?

Muutaman kauden sisään jalkapallossa Veikkausliiga ja futsalissa haluan olla mukana viheltämässä finaaleja.

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Pelin aikana jos tulee pelaajilta kritiikkiä, sanon usein tyyliin että ”voidaan keskustella suihkun jälkeen tilanteesta, mutta nyt mennään näin”. Harva tulee enää jälkikäteen tilanteista keskustelemaan. Lisäksi tykkään katsoa omat pelit nauhalta, jolloin saa hyvin oppia niin hyvin kuin huonosti hoidetuista tilanteista. Siinä voi myös peilata ratkaisuja niin pelaajilta kuin yleisöstä tulleeseen palautteeseen.

 

Esikuvasi erotuomarina?

Minulla on ilo ja kunnia päästä piippailemaan pelejä Timo Onatsun kanssa, jota arvostan suuresti ihmisenä ja erotuomarina.

 

Kuinka futsal-erotuomarointi poikkeaa jalkapallosta ja mitä avuja erityisesti hyvältä futsal-erotuomarilta vaaditaan jalkapalloon verrattuna?

Futsalissa tilanteet tulee huomattavasti nopeammin lyhyempien etäisyyksien vuoksi. Rajapotku- maaliheitto- ja kulmapotkupäätöksiä joutuu tekemään jatkuvasti. Peliin joutuu siis keskittymään herkeämättä. Kumulatiiviset rikkeet antavat myös lisämausteen jolloin johdonmukaisen linjan säilyttäminen on tärkeää. Myös pelaajien ja taustahenkilöiden kanssa pitää olla vuorovaikutuksessa enemmän erityisesti verrattuna AET:nä toimimiseen. Hyvän futsal-erotuomarin pitää myös pystyä sopeutumaan toisen erotuomarin linjaan eikä molemmat voi vetää omaa showtaan.

 

Paavo Komppa (oik.) ja Lassi Siukkola pitivät pitkän palaverin liputustuomion oikeudellisuudesta Ykkösen kamppailussa AC Oulu-KPV kaudella 2016.

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

Jokaisesta aikuisten piirisarjajoukkueesta pitäisi lähettää joka vuosi henkilö peruskurssille. Porkkanaksi voisi antaa vaikka 150€ alennuksen sarjamaksusta.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Kannattaa kokeilla, varsinkin jos on vähänkin jalkapallotaustaa. Erotuomarihommista ei liikunnallinen harrastus juuri parane: peleistä saa korvauksen ja jalkapalloyhteisöstä löytyy kavereita kaikille, mutta myös yksinäiset sudet pystyy toimimaan hyvin erotuomareina. Jos tykkää mieluummin nököttää yksin kotona, niin silloin suosittelen esim. käsitöitä.

 

Onko sinulla muita harrastuksia?

Lasken harrastuksiksi hallitustyöskentelyn K-SETK:ssa, futsalseura Feeniksissä ja taloyhtiössä. Tykkäisin myös käydä pelailemassa tennistä, jos vaan ehtisin useammin.

 

Veikkausliigan TOP-3 2017 ja JJK:n sijoitus?

En harrasta uhkapelejä enkä veikkausta.

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja miksi/mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Timoa haastattelisin mielellään, mutta hän voisi olla esillä, kun futsalit alkaa syys-lokakuussa. Joten kysytään Ville Minkkiseltä, jotta vieläkö jalka nousee ja joko Kolmosen testi on tänä vuonna suoritettu?