Kuukauden kasvo: Markku Sundvall

KSETK:n nettisivujen haastattelusarjan tämän kertainen uhri on niin jalkapallo- kuin salibandykentiltäkin tuttu Markku ”Sune” Sundvall.

 

”Opettaja, opettaja, minä tiedän!” ”Sune” Sundvall on ilahduttavan aktiivinen näky myös KSETK:n koulutustapahtumissa.

Moro! Ollilan Arttu käski tossa kysyyn, jotta joko ne on susta kenraalin tehnyt?

No ei ole vieläkään ehtineet tehdä! Kaikkea olen yrittänyt kirjezakista lähtien Helsingin kirkolle. Eiköhän tässä ”kapuna” lusita eläkkeelle saakka.

 

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Jyväskylän Kypärämäen poikia. Syntynyt vuonna 1970. Jyväskylä-Tikkakoski -akselilla oleskellut lähes koko elon opiskeluja ja kriisinhallintakeikkoja lukuun ottamatta.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

JPS:ssä pelasin koko junnuajan (taisi loppua A- tai B-junnuihin). Sitten höntsäfutista ja kaukalojalkapalloa muutaman vuoden. Kaukalojalkapallo oli kyllä lajeista hurjin! Sitä en välttämättä hakeutuisi tuomaroimaan.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Ollessani Bosniassa rauhanturvaajana vuosina 2000-2001 alkoi siellä Suonpään Tommi kehumaan kuinka hieno harrastus salibandytuomarointi on, ja innostuin asiasta niin, että menin salibandytuomareiden peruskurssille vuonna 2002. Innostuin harrastuksesta ja päätin laajentaa lajikirjoa ja yritin päästä seuraavalle kaudelle jalkapallotuomareiden peruskurssille, mutta olin opinoissa Lappeenrannassa ja siellä en saanut aikatauluja synkronoitua paikallisen piirin kanssa. Taisi olla vuosi 2004 kun sitten menin Koistisen Lassen ja Aapajärven Jounin pitämälle peruskurssille.

 

 

Mones kausi menossa?

Oisko se joku 14:s? Kait.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Mulla on jonkun verran esteellisyyksiä työn puolesta ja kaikki lomat ollaan melkein aina reissussa. Mutta kun on ”vapaa” viikko, niin kyllä varmaan 3-5 peliä per viikko. Eli oisko noin 60 peliä kaudessa? Lapset on jo lähteneet kotoa maailmalle, niin illat on aikaa harrastaa tätä kivaa harrastusta.

 

 

Mikä on urasi kohokohta?

Oisko joskus viime vuosikymmennellä ollut A-poikien SM-runkosarjan viimeinen peli Harjulla JJK-PK-35, jossa varmistui JJK:n hopea. Se oli hyvä peli ja kohtuullinen onnistuminen minultakin (omasta mielestäni).

 

Entä karmein kokemus?

 

Karmeitakin kokemuksia on tietysti tullut, mutta oisko ollut Nelosen matsi Vehkalammella HuKi-BET, jossa vaihdosta tullut Sukru Uzuner teki maalin ja HuKi:n pelaajien mukaan kaksi kertaa pelasi kädellä ennen kuin pitkähkön kuljetuksen jälkeen teki pelin lopussa voittomaalin. Siinä oli ”opponoijia” ihan kivasti ympärillä. Mutta siitäkin on selvitty.
Kyllä pettymykset (jotka kuuluvat tuomarointiin) menevät vaan ajan kanssa ohi. Niistä pitää vaan pystyä poimimaan toimintatapamalleja, että jatkossa ei niin pääsisi tapahtumaan. Tuomarithan ei voi poistaa pelaajan vastuuta tekemisistään, mutta tuomaristo pystyy omalla tekemisellään ennalta vaikuttamaan merkittävästi kentällä tuleviin tapahtumiin.

Virheetöntä peliä ei ole tullut, eikä tule. Sen voin luvata.

 

Kerro jokin hauska sattumus!

No ainakin joskus Joutsassa kävi sellainen tapahtuma – oisko ollut C-tyttöjen ottelu – että vaikka juuri ennen aloitusvihellystä tarkastin vielä kentän, niin rangaistualueen sisälle oli jäänyt aitajuoksuaita!?!? Maalivahti ja puolustajatkaan eivät kommentoineet asiaa millään tavalla. Olin siis tarkastanut kentän, mutta en ollut nähnyt aitaa! Jep.

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Ehdottomasti päätuomari.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Ottelujohtaminen on varmaan vahvuus. En omasta mielestäni myöskään provosoi saatikka etenkään provosoidu kovin helposti. Erotuomari ei saisi missään tapauksessa provosoitua. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että päättäväisyyttä ei saisi näyttää, mutta provosoitumiseen ei kannata langeta.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Lähes koko ”uran” ajan se on ollut fyysinen kunto. Enemmän tai vähemmän aina rimaa hipoen kuntotestit meni läpi kun niissä kävin ja muutamaan vuoteen en ole enää niissä käynytkään. Oisko ensi keväänä tavoitteena? 😉

Markku Sundvallin, ei vielä edes 50, polvi nousee kepeästi lajista riippumatta.

 

Tavoitteesi erotuomarina?

Hoitaa jokainen erotuomaritehtävä sen vaatimalla asenteella. Ylimielisyys paistaa todella helposti läpi ja myrkyttää kaikki tapahtumaan osallistujat (pelaajat, toimihenkilöt, muut tuomarit ja katsojat). Lisäksi jos ensi keväänä kävisi kokeilemassa meneekö ne kuntotestit läpi…

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

 

Edellisen kysymykseen viitaten. Pyrin hoitamaan jokaisen erotuomaritehtävän niin hyvin kuin pystyn. T11-peliin ei tarvii tsempata ihan yhtä paljon kuin M4D AET1-tehtävään Herranmetsän hampaisiin menoa. Mutta ottelun vaatimalla tasolla on oltava. Pitää muistaa, että niille T11-pelin pelaajille ottelu on erittäin tärkeä.

Kun kritiikkiä tulee, niin pyrin poimimaan kritiikistä olennaisen ja analysoimaan itse oliko kritiikki asiallista vai ei. Uskaltaisin väittää, että itse tiedostan jo milloin peli on mennyt hyvin ja milloin huonosti, ja pystyn kyllä kertomaan myös sen, jos peli on mennyt vihkoon ja miksi. Olennaista on etsiä syitä, miksi joku meni persiilleen, eikä se, että kuka teki virheen.

Yleensä jos joku mouhoaa pelin jälkeen niin, pyydän tulemaan 15 minuutin päästä uudelleen jutulle jos on vielä asiaa. Aika harvoin on tullut erotuomarikopillle koputtelijoita sen jälkeen kun isommat höyryt on päästetty.

 

Esikuvasi erotuomarina?

Lasse Koistinen. The one and only. Erinomainen tuomari, kouluttaja ja ystävä.

 

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Paineensietokykyä, hyvää fyysistä kuntoa, rauhallisuutta, tervettä itsekriittisyyttä.

 

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa?

Hyvä asia. Vaatii vielä hieman hiomista, mutta on tullut jäädäkseen.

 

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

 

Kukapa sen keksisi. Olen itse miettinyt samaa.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Hieno harrastus, jota voi harrastaa monella tasolla ja omien resurssien mukaan. Itse kun teen työkseni pääsääntöisesti suunnittelutyötä, niin erotuomarius antaa hienon vastapainon sille. Ei voi kovin massiivisesti työasioita suunnitella, kun olet valmistautumassa peliin taikka ottelun aikana.

 

Onko sinulla muita harrastuksia?

Matkustaminen ja salibandyerotuomaroinnit. Olen Salibandyliiton Keski-Suomen erotuomarikoulutusvastaava.

 

Milloin Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa EM- tai MM-kisojen lopputurnauksessa?

Jaaha. Toivottavasti 2020-luvulla.

 

Mitkä maat pelaavat käynnissä olevien MM-kisojen loppuottelussa ja kumpi voittaa?

Ranska ja Brasilia. Ranska voittaa.

 

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja miksi/mitä häneltä kuuluisi kysyä?

 

Andrew Lewis, ja häneltä voisi kysyä, että kuinka tärkeää tuomarille (lajista riippumatta) on saapua ajoissa ottelutapahtumaan…?