Kuukauden kasvo: Juuso Pitkäranta

KSETK:n nettisivujen haastattelusarjan seuraava uhri on mies lakeuksilta, Juuso Pitkäranta.

 

Juuso Pitkäranta on päättänyt jo varhain keskittyä avustavan erotuomarin rooliin, ja onkin edennyt siinä Kakkosen tasolle saakka.

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Juuso Pitkäranta. 30-v. Seinäjoelta kotoisin ja 2008 opintojen perässä muutin Jyväskylään.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

Pelasin A-junioreihin asti TP-Seinäjoen paidassa. Oma pelipaikkani oli oikea laitapuolustaja. Parhaaksi saavutukseni lasken vuoden 2006 B-SM-hopean ja valinnat C14- ja C15-ikäisenä Pohjola Cupeihin Vaasan piirin joukkueseen.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Peruskurssin kävin jo pelaajauran aikana vuonna 2006. Seinäjoella järjestettiin junioreiden Energia-liigaa, missä TP:n juniorit toimivat pelinohjaajina. Sen innoittamana innostuin osallistumaan myös erotuomarin peruskurssille. Pelasin ASM-ikäiseksi asti ja pelaajaurani lopetin polven eturistisiteen katkeamiseen vuonna 2008. Sen jälkeen oli sopiva hetki jatkaa lajin parissa tuomarina.

 

 

Mones kausi menossa ja kuinka monta peliä tuomaroit vuodessa?

Jyväskylään muuton jälkeen olin hetken pois toiminnasta, mutta nyt on oltu pidempään tasaisesti mukana. Ekoina vuosina pelejä oli enemmän, nykyään noin 30 peliä kauteen.

 

Mikä on urasi kohokohta?

Kohokohdaksi nostan pääsyn tuomarina Pohjola Cupiin mukaan. Pelaajauralta muistan, kuinka hienoa oli tulla valituksi edustamaan omaa piiriä ja tuomarina sen kokeminen uudelleen oli kiva juttu.

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Tehtävistä noin 70 % olen avustavan roolissa. Päätös keskittyä erityisesti avustavan rooliin syntyi nopeasti aloittamisen jälkeen. Todettiin jo Seinäjoella, että siinä olisi paremmat mahdollisuudet edetä.

 

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Hyvältä erotuomarilta vaaditaan rautaista fyysistä kuntoa, että pystyy tekemään ratkaisut uskottavasti läheltä. Sääntötuntemus ja kyky käsitellä erilaisia persoonia kentällä ovat myös tärkeitä.

 

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa?

Olen VAR:n kannattaja. Vielä kun saadaan tarkistusten kestoa leikattua, tulee siitä parempi.

Juuso Pitkäranta tunnustautuu innokkaaksi penkkiurheilijaksi. ”Rive” vie Huuhkajat nyt kisoihin”, Pitkäranta uskoo.

Onko sinulla muita harrastuksia?

Harrastan tuomaroinnin lisäksi liikuntaa monipuolisesti. Talvella hiihto ja retkiluistelu ovat suosikkejani. Penkkiurheilun lasken myös harrastuksekseni, sekä paikan päällä että telkkarista. Viaplay, Cmore ja Ruutu+ löytyy. Pyrin tekemään vähintään yhden ulkomaan reissun per vuosi jalkapallon ehdoilla. Viimeisin matka oli Birminghamiin katsomaan Championshipin viimeistä kierrosta Aston Villa-Norwich, jossa Pukki osui vähemmän yllättäen maalinteossa. Huuhkajien kaikkiin kotimatseihin on myös liput jo hommattu.

 

Milloin Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa EM- tai MM-kisojen lopputurnauksessa?

”Rive” vie Huuhkajat nyt kisoihin!

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Seuraavaksi kuukauden kasvoksi otetaan Jammi Vesterinen. Jammilta haluaisin kysyä, mikä on Pukin maalimäärä kauden lopussa?