Kuukauden kasvo: Justus Willman

Justus Willman tuomitsi yksin jalkapallon sarjapelejä tänä vuonna 141 kappaletta. ”Ei sitä kauhean montaa iltaa kerkeä kotona olemaan”, Willman myöntää.

 

Lähes vuoden tauolla olleen Kuukauden kasvo -sarjan polkaisee uudelleen käyntiin KSETK:n porilaisvahvistus Justus Willman.

 

Moi! Lummin Waltsu tuossa käski kysyyn, että miten perustelet jalkapallotuomarina Ässä-fanituksesi?

Ässä-fanitus tulee varmasti jokaiselle porilaiselle äidinmaidossa, ei tähän ole vaihtoehtoja.

 

Kenes poikia sitä ollaan ja millä asialla?

Justus Willman, 27, porilainen Jyväskylässä. Opiskelen opettajaksi Jyväskylän Yliopistolla.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

Aloitin jalkapallon harrastamisen 5-vuotiaana ja sen jälkeen ei juuri muuta tullutkaan tehtyä täysi-ikäisyyden kynnykselle asti. Olin nuorena todella innokas harjoittelemaan omalla vapaa-ajallani, vietin usein 6-8 tuntia putkeen kentällä. Pelaajana silti päädyin miesten alasarjoihin höntsäilemään, kunnes löysin erotuomaroinnin.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Huomasin Karhuhallin ilmoitustaululla SPL Satakunnan piirin ilmoituksen erotuomareiden peruskurssista. Muutama kaverini toimi jo erotuomarina ja päätin lähteä kokeilemaan.

 

Mones kausi menossa?

Kävin peruskurssin vuonna 2012, joten 11 kautta tullut pyörittyä mukana kuvioissa. Ensimmäisillä parilla kaudella vihelsin kuitenkin vain yksittäisiä otteluita kaudessa.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Sarjapelejä tuli vuonna 2023 vihellettyä jalkapallossa 141. Tuohon päälle vielä harjoitusottelut, turnaukset sekä futsal. Ei sitä kauhean montaa iltaa kerkeä kotona olemaan, mutta olen nauttinut jokaisesta ottelusta.

 

Tuomaroitko myös futsalia?

Kyllä tuomaroin. Pidin futsalissa monta välivuotta, mutta nyt Jyväskylään muutettuani olen innostunut lajista uudelleen.

 

 

Mikä on urasi kohokohta?

Kohokohdaksi nousee kesällä vihelletty Helsinki Cupin B-poikien loppuottelu Helsingin Olympiastadionilla. Ottelussa pelasivat yhdysvaltalainen sekä islantilainen joukkue, joten pääsin kommunikoimaan rallienglannillani. Ottelusta erityisen teki, että pääsimme hoitamaan sen KSETK:n kolmikolla Waltteri Lummen ja Eetu Kosken avustaessa minua.

 

Entä karmein kokemus?

Karmein kokemus on itselleni BSM-karsintapelissä tapahtunut kämmi. Kyseinen ottelu oli kauden ensimmäinen pelini pitkän talven jälkeen ja olin unohtanut kelloni kotiin. Huomasin kuitenkin tämän vasta, kun valmentajat alkoivat kyseenalaistamaan lisäajan pituutta, jolloin vasta tajusin asian.

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Ehdottomasti päätuomari.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Vuorovaikutustaidot sekä fysiikkani.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Olen armottoman itsekriittinen, siinä saralla löytyy kehitettävää.

 

Tavoitteesi erotuomarina?

Pystyä nauttimaan jalkapallosta erotuomarin roolissa mahdollisimman pitkään.

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Olen joko saanut vähän kritiikkiä tai nahkani on parkkiintunut näiden vuosien aikana niin paljon, etten enää huomaa kritiikkiä. Epäonnistumisista keskustelen muiden erotuomareiden kanssa, vaihdan näkemyksiäni sekä otan opikseni.

 

Esikuvasi erotuomarina?

Tähän on pakko sanoa Tauno Puttonen! Jos itse vedän tuolla liikkeellä 74-vuotiaana otteluita, olen voittanut elämässä.

 

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Tähän on vaikea sanoa mitään yhtä tiettyä ominaisuutta. Tuomareita on paljon erilaisia, kuten persooniakin. Tietysti sääntötuntemuksen, fyysisen kunnon sekä itsereflektio taitojen tulee olla kunnossa.

 

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa?

Suoraan sanottuna se on pilannut tunteen jalkapallosta. Pelaajat eivät uskalla juhlia maaleja, kun he pelkäävät VAR:in vievän maalin pois. Olen sen verran oldschool- tyyppi, että mielestäni jalkapallo oli parempaa ilman VAR:ia.

 

KSETK:n kolmikko Justus Willman (kesk.), Waltteri Lummi (vas.) ja Eetu Koski sai kunnian tuomaroida tämän kesän Helsinki Cupissa Olympiastadionilla pelatun B-poikien finaaliottelun. Ottelussa kohtasivat yhdysvaltalainen ja islantilainen joukkue.

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

Tässä on mielestäni Palloliitolla hyvä murrosvaihe menossa, jossa tuodaan enemmän tuomarointia näkyville sekä näytetään harrastuksen mielekkäät puolet.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Erotuomarointi on mahtava tapa pysyä lajissa mukana, pystyt itse määrittämään kuinka paljon haluat antaa aikaa tälle sekä jokaiselle löytyy varmasti omantasoisia otteluita.

 

Onko sinulla muita harrastuksia?

Liikunta monipuolisesti sekä avantouinti näin talviaikaan. Haluan pitää itseni hyvässä kunnossa.

 

Milloin Keski-Suomessa nähdään taas miesten pääsarjatason jalkapalloa?

Mielenkiintoista nähdä, kummassa pelataan enemmin miesten pääsarjaa, Jyväskylässä vai Porissa. Vai pelataanko koskaan…

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Panu Laivonen, kuinka paljon nousee penkistä?