Kuukauden kasvo: Jesper Hakkila

Jesper Hakkilan voi löytää talvisin myös jääkiekkokaukalosta seepra-paitaan pukeutuneena.

Haastattelusarjan tämän kertainen uhri on Espoon suuri mies, KSETK:n  erotuomaritulokas vuodelta 2020, Jesper Hakkila.

 

Moi! Laivosen Panu tuossa käski kysyyn, että mikä on paras Vares-leffa ja vielä perustelemaankin sen?

Panu varmaan toivoisi, että vastaisin V2 – Jäätynyt Enkeli, mutta vastataankin Vares – Yksityisetsivä. Perusteluina tähän, että elokuvassa esiintyy nyt jo edesmennyt seurusteluravintola Uuden Apteekin entinen baarimikko Otto Lamberg, joka esiintyi 10. Vares- kirjassa, sekä juuri tässä elokuvassa. Kirjasarjan seitsemästoista osa ”Hard Luck Cafe” on omistettu ”hienolle miehelle ja seurusteluravintola Uuden Apteekin sielulle” Otto Lambergille. BookBeatissa on menossa tällä hetkellä kirjan numero 21 kuuntelu!

 

Kenes poikia sitä ollaan ja millä asialla?

Nimi on Jesper Hakkila, ikää 27 vuotta ja alun perin kotoisin Espoosta. Opintojen perässä Jyväskylään muutin elokuussa 2019 ja täällä on hyvin viihdytty.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

Vähän omintakeisesti käyty Hongan ”junioriputki” läpi. Ehkä kovin sarjataso pelaajana oli P20 SM-karsinta ja muutama Kakkosen harkkamatsi ensin Hongassa ja myöhemmin EPS:ssä. Siitä joukkueesta, missä aikoinaan aloitin vuonna 2002 Kuitinmäen koulun hiekkakentällä, niin neljä pelaajaa on tähän päivään mennessä pelannut Veikkausliigassa. Vanhoista joukkuekavereista pisimmälle päässeet ovat Lucas Lingman ja nykyään Unkarissa pelaava Mikael Soisalo.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Valmentaessani kaudella 2019 EPS:ssä olin aloittanut jääkiekkotuomaroinnin, josta pidin, ja rupesin mehustelemaan myös jalkapalloon siirtymistä. Kerran Töölössä kuitenkin näin, kun tuomarikolmikko otti lämpöä ennen matsia ja jo pelaajauralla löysänä lämmittelijänä tunnettu minä päätti, etten varmasti tuohon lähde! Korona-aikaan kuitenkin avautui hyvä sauma lähteä tähän mukaan, ja ajattelin, että myöhemmin harmittaisi, jos en tätä kokeilisi. Näin reilun neljän vuoden jälkeen harmittaa ainoastaan se, että tuomarointi olisi pitänyt tajuta aloittaa jalkapallossa jo kymmenen vuotta sitten…

 

Mones kausi menossa?

Ensimmäinen kausi oli koronan takia enemmän puolikas kausi, joten lyhyellä matematiikalla tämä on nyt neljäs kokonainen kausi.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Sarjapelejä tulee ehkä noin 50-60 kaudessa. Sen päälle turnauksia eri puolilla Suomea ja muutamia harkkamatseja talvella ja kevättalvella. Tänä vuonna kävin myös jonkin verran alkuvuodesta Mikkelissä Huuhkaja- ja Helmariliigoissa tuomaroimassa. Ne olivat hauskoja reissuja hyvillä porukoilla!

 

Tuomaroitko myös futsalia?

Valitettavasti aika ei riitä ja lajitietämys on sen verran heikkoa, että turistina olen mieluummin ulkomailla, enkä futsal-kentällä…

 

Mikä on urasi kohokohta?

Kyllä ehdottomasti Kokkola Cupissa 2023 B-poikien finaalin vihellys. Vastakkain olivat virolainen Rakvere JK Tarvas ja PK-37 Iisalmesta. Trillerimäinen ottelu meni rankkareille asti, jonka Rakvere voitti, mutta mukavinta oli olla erotuomarina kolmikossa, jonka avustavina olivat suuresti arvostamani Arttu Tiusanen ja Petri Laahanen. Sarjamatseista mieleen on jäänyt ehkä avustavana Nelosen debyytti 16.8.2021, jossa sarjan kärkipelissä Rangers/2 ja KeuPa käytännössä pelasivat sarjavoitto panoksena. Harvoin on ollut noin paljoa katsojia Vehkalammella maanantai-illan pelissä!

 

Entä karmein kokemus?

Elokuussa 2022 P15 Ykkösen ottelu JJK–MP oli aivan karmea! Olin ollut aiemmin hieman loukkaantuneena ja niin sanottu päivän kunto oli hieman kysymysmerkki, vaikka aiemmin viikolla liikunta ja juoksu oli tuntunut hyvältä. Jalka kesti ottelussa lopulta neljä minuuttia ja siitä alkoi reilu 76 minuutin selviytymistaistelu erotuomarina, koska en halunnut luovuttaa. Sen jälkeen oltiinkin telakalla kolme viikkoa. Yksittäinen nolo tilanne on ehkä, kun jätin Helsinki Cupissa 2022 oikean punaisen kortin kotiin ja mukana oli jostain syystä yläasteen ruotsin tunnilta joskus saatu punainen onnittelukortti tekstillä ”Hjärtliga Gratulerar”. Luonnollisesti päivän viimeisessä ottelussa annoin punaisen kortin EIF:n suomenruotsalaiselle pelaajalle.

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Tykkään molemmista rooleista, mutta jos on pakko valita, niin ET. Kuitenkin jalkapallotuomaroinnin suolana on ehdottomasti työskentely kolmikkona, joten mieluummin olen avustava kuin yksin erotuomarina pelissä.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Puhetaidot ja kontekstin/sarjatason vaatimusten ymmärtäminen tuomaroitaessa.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Liike on toisinaan hieman samanlaista kuin jääkiekossa sentterillä.

 

Tavoitteesi erotuomarina?

Nousta mahdollisimman korkealle sarjatasolle.

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Tähän on hieman vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, mutta kritiikin osalta käsittelen sitä siltä kannalta, millaista kritiikki on ollut. Jos valmentaja esittää pelin jälkeen kritiikin asiallisesti, niin mielelläni käyn rakentavaa keskustelua siitä, missä ei tällä kertaa mahdollisesti onnistuttu. Jos kritiikki sen sijaan on epäasiallista ja yksipuoleista räyhäämistä, niin en sellaista palautetta ota kovinkaan vakavasti. Epäonnistumisten kohdalla olen mielestäni melko itseanalyyttinen ja tiedostan usein itsekin sen, jos jokin iso tilanne ei ole mennyt pelissä hyvin. Yleisesti näitä ei kannata kuitenkaan liian kauaa miettiä, koska kauden ottelumäärän ollessa iso, tulee erotuomarillekin väistämättä kaudessa se peli, jossa homma ei välttämättä suju.

”Pyrin antamaan tuomaroinnista positiivista kuvaa olemalla otteluissa ammattimaisen oloinen ja toimimalla asiallisesti kaikkia tapahtumassa mukana olevia kohtaan, jotta erotuomaroinnista saadaan ulospäin annettua hyvää ilmettä.”

Esikuvasi erotuomarina?

Andris Treimanis. Hän on loistava esimerkki siitä, miten pienestä maasta voi ponnistaa kansainväliseksi huippuerotuomariksi.

 

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Luotettavuutta, sääntötuntemusta ja esimerkillistä käytöstä jalkapallotapahtumissa.

 

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa?

Yleinen kuva on hieman negatiivinen maailmalla, koska toimii huonosti etenkin Valioliigassa, mutta esimerkiksi MLS:ssä ja Portugalissa toimii hyvin. Tuen videotarkistusten käyttöä, mutta lisäisin niihin aikarajan, vaikka yksi minuutti, jonka jälkeen kentällä tehty päätös pysyy, jos videoilta ei olla kyetty päätöstä muuttamaan.

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

Hyvä kysymys! Itse pyrin antamaan tuomaroinnista positiivista kuvaa olemalla otteluissa ammattimaisen oloinen ja toimimalla asiallisesti kaikkia tapahtumassa mukana olevia kohtaan, jotta erotuomaroinnista saadaan ulospäin annettua niin sanotusti hyvää ilmettä. Nuorempia voisi houkutella mukaan esimerkiksi my day– tyylisillä tempauksilla sosiaalisessa mediassa.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Tuomaroinnista saa liikunnan ja lajitietämyksen ohella todella hyvää sosiaalista vuorovaikutusta sekä sellaisia arvokkaita elämänkokemuksia, joita ei muualta saa.

 

Onko sinulla muita harrastuksia?

Talvisin jääkiekkotuomarointia ja hiihtoa, kesällä tennistä.

 

Milloin Keski-Suomessa pelataan jälleen miesten pääsarjatason jalkapalloa?

Optimistinen veikkaus 2027, realistinen veikkaus 2032.

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Seuraavaksi piinapenkkiin pääsee Oulun lahja keskisuomalaiselle erotuomaritoiminnalle eli Eetu Koski ja Eetulta voi kysyä, että kuuluuko aurinkorasva jalkapalloerotuomarin vakiovarustukseen toukokuussa Miesten Kolmosessa?