Kuukauden kasvo: Jani Laaksonen

KSETK:n nettisivujen haastattelusarjan tämän kertainen uhri on sieltä meritoituneemmasta päästä: Veikkausliigakentiltäkin tuttu, Vakka-Suomen viljavilta vainioilta Keski-Suomen kukkuloille kotiutunut Jani Laaksonen.

Lokakuussa puolimaratonin juokseva Jani Laaksonen kuvattuna kauden 2019 Kolmosen voiton ratkaisseessa paikallisottelussa JJK-Blackbird.

 

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Jani Laaksonen, 35-vuotias jyväskyläläistynyt turkulainen/naantalilainen. Lähdin tänne opiskelemaan liikunnanopettajaksi 2014 ja toistaiseksi tänne jäin.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana

Junnuissa tuli pelattua – huono olin jo silloin. Parin taukovuoden jälkeen palasin B- ja A-junnujen kivikovaan Kakkoseen luutimaan puolustukseen. Sittemmin taukovuosia kertyikin noin kymmenen ja aikuisten sarjadebyytti tuli koettua Riemun pelaajana Keski-Suomen Vitosessa. Maaleja, hattutemppuja ja kortteja on tullut kerättyä kärjessä ja maalissa. Joitain edellä mainituista enemmän, joitain vähemmän (yhtään ei kuitenkaan mussutuksesta!) ja loppukausi meni ”tutulla” paikalla taas topparina. Iän myötä tuli tiputtua kärjestä linja kerrallaan alaspäin. Mutta maaliin en enää mene…

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi? 

Yläkouluikäisenä futisjoukkue hajosi ja jotain piti keksiä. Isäni kanssa menimme molemmat peruskurssille, tavoitteena varmaan joku harrastus, vähän moporahaa ja yhteistä tekemistä. Siitä se sitten lähti.

 

Mones kausi menossa? 

Peruskurssin kävin vuonna 2000, joten nyt on 21. kausi menossa. Yksi kausi jäi väliin leikkauksesta toipumisessa.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin? 

25.

 

Mikä on urasi kohokohta? 

Tanskan Ykkösen peli 2019, Ilves-HJK loppuunmyydyllä stadionilla 2015 tai UEFA:n Core-koulutus 2015.

 

Entä karmein kokemus? 

Onhan niitäkin ehtinyt kertyä. Ehkäpä taannoinen KuPS-MIFK vuonna 2017, lisätiedot googlaamalla ”Skandaali Veikkausliigassa.”

 

Kerro jokin hauska sattumus! 

Sattumus ja sattumus, ehkä enemmänkin knoppitieto: Minulla on virallisia futsal-liiga -otteluita sekä pelaajana että erotuomarina. Jälkimmäisiä toki aika paljon enemmän.

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava? 

Ehdottomasti päätuomari.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina? 

Sanoisin vieläkin, että fysiikka. Ammatin ja koulutuksen puolesta sanoisin myös tunne- ja vuorovaikutustaidot, vaikkakin aina sanavalinnat eivät osu.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää? 

Edelleen – näinkin monen kauden jälkeen – hyvän rikelinjan säilyttäminen on joskus hankalaa.

 

Tavoitteesi erotuomarina? 

Vetää huipulla vielä muutama vuosi ja säästyä loukkaantumisilta.

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin? 

Otan ne pakollisena pahana, joita tulee väkisinkin vastaan. Joskus osuu, joskus ei. Kaikille tulee virheitä ja aina tulee uusi mahdollisuus onnistua. Vähän kuin golf.

 

Esikuvasi erotuomarina? 

Niitä on monia, sanotaan nyt vaikka Webb, Clattenburg, Rosetti ja ässänä hihasta Mike Dean. Nuorempana tuli otettua mallia myös Gestraniukselta.

Jani Laaksonen pelaa edelleen itsekin Liikunnan Riemun joukkueessa Keski-Suomen kivikovaa Vitosta.

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan? 

Sääntötuntemusta, hyvää fyysistä kuntoa, nopeaa älyä sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja.

 

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa? 

Kannatan. Nykyinen malli tuntuu olevan tehokas eikä pitkiä viiveitä enää tule usein. Oikea ratkaisu hitaasti on aina parempi kuin väärä ratkaisu nopeasti.

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin? 

Ottamalla mallia jääkiekosta. A- tai B-junnuihin pakolliseksi pelinohjaajakoulutus ja muutama vihellys. Sieltä osa sitten innostuu ja löytää uuden roolin.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle. 

Helpompaa on edetä huipulle tuomarina kuin pelaajana. Plus että aika monessa sarjassa tuomarille maksetaan enemmän kuin pelaajille.

 

Kuinka korona-aika on vaikuttanut erotuomariharrastukseesi ja miten olet esim. saanut pidettyä kuntoa ja tuntumaa yllä?

Aika normaalisti on tullut kyllä mentyä. Palloiluharrastukset ottivat vähän iskua viime vuonna, mutta salilla tuli käytyä sitäkin enemmän.

 

Onko sinulla muita harrastuksia? 

Noh..pelaan/höntsään futista, futsalia ja lätkää, salilla tulee käytyä suht ahkerasti, golfin aloitin tänä vuonna kunnolla ja lokakuun alussa käyn juoksemassa puolimaratonin.

 

Milloin Keski-Suomessa nähdään jälleen miesten pääsarjatason jalkapalloa?

Sitten kun JJK ja FCV yhdistävät voimansa ja tekevät tasojoukkueet… 😉

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja miksi/mitä häneltä kuuluisi kysyä? 

Henri Tiensuu, hauska huumorimies ja kelpo avustava erotuomari. Kysytään häneltä, että kuka on Turkmenistanin presidentti?