Kuukauden kasvo: Ella Lintunen

Näissä hommissa kastuu joskus. Ella Lintunen Dag Ayhanin (kesk.) ja Renne Kainulaisen (oik.) kanssa Harjulla viime kesän Kansallisen liigan ottelun JyPK-HPS alla.

 

Keski-Suomeen on viimeisen parin vuoden aikana muuttanut muutamakin jo kannuksensa muualla hankkinut erotuomari. Eräs heistä on mm. Naisten Kansallisessa Liigassa avustavana toimiva Ella Lintunen.

 

Moro! Tiensuun Henri tuossa käski kysyyn, että onko aidoksi liikuntalaiseksi varmasti jo kastauduttu?

No nyt on myönnettävä, että Jyväsjärvessä kastautuminen jäi väliin hyisessä lokakuun illassa, mutta olin kuitenkin hengessä mukana…

 

Kenes tyttöjä sitä ollaan, ja millä asialla?

Nimi on Ella Lintunen, ikää 21-vuotta, kohta 22. Alun perin Helsingistä kotoisin ja sieltä muutin viime syksynä Jyväskylään opiskelemaan liikunnan yhteiskuntatieteitä. Musta EI siis tuu liikunnanopettajaa, vaikka samassa laitoksessa opiskelenkin.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

Aloitin pelaamisen 5-vuotiaana ja jatkoin sitä 19-vuotiaaksi asti. Pelasin aluksi pitkään kasvattiseurassani FC POHU:ssa, josta siirryin yhdistelmäjoukkueen kautta HPS:ään. Olin useaan otteeseen joukkueeni kapteeni. Fun fact: aktiivisimpana kautena pelasin kahdessa eri joukkueessa ja neljää eri sarjaa samaan aikaan. Pelikentät houkuttelee taas, mutta aikaa ei valitettavasti nyt taida olla.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

15-vuotiaana rahanhimo oli suuri ja entisen valmentajan kautta keksin, että tuomaroinnista sitä saisi “pienellä vaivalla”. Todellisuus olikin sitten muuta ja aktiivisemmin aloitin vasta muutamaa vuotta myöhemmin, kun tutustuin paremmin muihin tuomareihin ja sain heiltä motivaatiota jatkaa. Lopulta päädyin jatkamaan ja aktivoitumaan tuomareiden yhteisöllisyyden takia.

 

Mones kausi menossa?

Ei meillä lasketa, mutta taitaa olla seitsemäs kokonainen kausi.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Vaihtelee aika paljon. Tällä hetkellä varmaan noin 50 peliä kaudessa.

 

Tuomaroitko myös futsalia?

Neljä peliä kävin talvella kokeilemassa, mutta ei ihan ollut oma juttu, joten ne hommat saattaa jäädä jatkossa innokkaammille.

 

 

Mikä on urasi kohokohta?

Tähän mennessä uran kohokohta on ollut Kansallisen Liigan ryhmään nimetyksi tuleminen ensimmäistä kertaa viime kaudelle. Yksittäisistä peleistä on jäänyt mieleen viime kaudella liigan tunteikas päätöskierroksen peli Kuopiossa.

 

Entä karmein kokemus?

Huonoimpia kokemuksia on ollut sellaiset, kun on tuntenut oman olon uhatuksi kentällä jonkun pelaajan, valmentajan tai katsojan takia. Tällaisia kokemuksia en toivoisi kenellekään ja toivon, että normaalit käytöstavat ja muiden kunnioittaminen muistettaisiin myös jalkapallossa. Tuomari on osa peliä siinä missä pelaajatkin.

 

Kerro jokin hauska sattumus!

Oltiin useampi vuosi sitten Eerikkilässä Helmariturnauksessa kesäkuun lopussa. Vihelsin yhden pelin, jonka aikana alkoi satamaan rakeita niin ettei meinannut nähdä eteensä. Kokeneena pelaajana ajattelin tietysti, että hyvinhän vielä pystyy pelaamaan! Lopulta onneksi toinen avustava ja nykyään hyvä ystäväni Viola Viiri tuli kertomaan, että nyt olisi syytä laittaa peli poikki…

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Molemmissa on omat puolensa, mutta tällä hetkellä olen mieluummin avustava.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Rauhallisuus. Toki sääntötuntemus, hyvä kunto ja pelinlukutaito on myös ehdottoman tärkeitä, mutta rauhallisuudella olen selvinnyt monista vaikeistakin tilanteista.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Eniten kehitettävää löytyy tällä hetkellä varmaan fyysisestä kunnosta. Toki ikuisena perfektionistina en ole koskaan täydellinen missään.

 

Tavoitteesi erotuomarina?

Tavoitteena on kehittyä jatkuvasti ja jossain vaiheessa edetä sarjatasoillakin eteenpäin. Toisena tavoitteena on kehittää suomalaista erotuomaritoimintaa, johon toivon voivani vaikuttaa Kansallisen Liigan erotuomariyhdistyksessä ja myöhemmin myös koulutustani hyödyntäen.

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Pelien aikana jätän kritiikin omaan arvoonsa ja epäonnistumisten en anna vaikuttaa seuraaviin tilanteisiin. Pelien aikana näihin asioihin ei kannata jäädä liikaa kiinni, että pystyy keskittymään tekemään oikeita päätöksiä. Pelien jälkeen mietin onko kritiikki ollut aiheellista ja mitä olisin voinut tehdä paremmin.

 

Esikuvasi erotuomarina?

Yksittäisiä esikuvia ei ole, mutta inspiroidun suuresti suomalaisten kollegoideni menestyksestä ja onnistumisista niin Suomessa kuin kv-kentillä.

Ella Lintunen muutti viime syksynä Helsingistä Jyväskylään opiskelemaan liikunnan yhteiskuntatieteitä.

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Ehdottoman tärkeää on osata säännöt, pysyä pelin tempossa ja ymmärtää ja osata lukea peliä. Sen lisäksi pitää aina olla valmis oppimaan virheistä. Pidän tärkeänä myös sitä, että kentällä voi olla oma itsensä ja sitä kautta johtaa tilanteita.

 

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa?

Toimiessaan VAR on hyvä lisä tuomarointiin, mutta sekin vaatii taitoa. Se toivottavasti lisää oikeiden päätösten määrää merkittävissä tilanteissa. Toisaalta se vähentää tuomareiden inhimillisyyttä, joka myös kuuluu peliin.

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

Tuomaroinnista pitäisi saada houkuttelevaa. Ei kukaan halua tulla kentälle kuuntelemaan huutelua ja olisikin hienoa, jos tätä kulttuuria pystyttäisiin muuttamaan. Tuomarointia voisi myös markkinoida nuorten joukkueille tehokkaammin, jotta peruskursseille saataisiin lisää ihmisiä. Meillä on KLEYssä alkamassa tällä kaudella uusien tuomareiden kummitoiminta, jonka toivomme vaikuttavan tuomarien jäämiseen hienon harrastuksen pariin ja samalla tuovan harrastuksen yhteisöllisyyttä enemmän esiin heti alusta alkaen.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Rohkeasti vaan mukaan! Tuomarointi kehittää myös ihmisenä ja siinä saa uusia kavereita. Jos intoa riittää, on mahdollista päästä aina kv-kentille asti.

 

Kuinka korona-aika on vaikuttanut erotuomariharrastukseesi ja miten olet esim. saanut pidettyä kuntoa ja tuntumaa yllä?

Pelejä on toki ollut vähemmän ja off-seasonit olleet pidemmät, mikä on vaikeuttanut talven treenien suunnittelua. Naisten Suomen Cuppia ja Kansallista Liigaa on kuitenkin pelattu silloinkin kuin monet muut sarjat ovat olleet tauolla, eli pelejä on kuitenkin riittänyt. Treenaamiseen korona on vaikuttanut oikeastaan vain positiivisesti, koska siihen on löytynyt kauan kadoksissa ollut rentous ja tekemisen ilo.

 

Onko sinulla muita harrastuksia?

Tuomaroinnin lisäksi harrastan crossfittiä, pyöräilyä ja juoksua. Koiran kanssa tulee vietettyä myös paljon aikaa. Muuten aika menee opiskeluun ja kesäisin töihin.

 

Milloin Keski-Suomessa nähdään jälleen pääsarjatason jalkapalloa?

Toivottavasti pian.

 

Kuka keskisuomalainen erotuomari pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Niina Talvensaarelta voisi kysyä, mistä löytyy Jyväskylän parhaat karaoket?