Kuukauden kasvo: Eelis Loikkanen

Eelis Loikkanen, Varkauden lahja keskisuomalaiselle erotuomaritoiminnalle.

KSETK:n nettisivujen juttusarjassa tutustutaan kerran kuukaudessa hieman lähemmin yhteen keskisuomalaiseen oikeudenjakajaan. Toisena uhrina on Eelis Loikkanen, KSETK:n taloudenhoitaja ja tämän kevään kuntavaaliehdokas (kok.).

Moro! Dario tossa käski kysyä, että oletko koskaan pelin jälkeen ottanut pahasti yhteen joukkueen taustahenkilön kanssa?

No nyt kun kysyit, niin kyllä olen, ja aika ikimuistoisesti. Viime vuonna Kai Pahlman -lopputurnauksessa olin keskellä ottelussa MP-TPS, kun TPS:n valmentaja, vanha maajoukkuepelaaja, huusi ja haistatti omalle pelaajalleen voimakkuudella, joka ei jäänyt epäselväksi katsojiltakaan. Tilanne on nähtävissä https://www.youtube.com/watch?v=HzkJq6eIMZU&t=87s . Tarkoituksenani ei ollut heittää valmentajaa ulos, mutta hänen käyttäytyessä epäkunnioittavasti ajoin hänet ulos.

Tämä tilanne jäi ilmeisesti miestä vaivaamaan, sillä iltapalalla ravintolan linjastolla, jossa niin joukkueet kuin tuomaritkin asioivat, nostaessani meetvurstia omalle ruisleivälleni kyseinen valmentaja tuli ”selvittämään asioita” kanssani”. Tilanne jatkui siten, että hän ryhtyi huutamaan minulle ratkaisustani päivän pelissä ravintolan raikuessa ja ruokailijoiden katsoessa hämmentyneenä välikohtausta. Kuulemma hän olisi halunnut ”mennä yhdessä tohon vähän sivummalle ja selvittämään nämä asiat kuin miehet”, mutta kohteliaasti kieltäydyin tarjouksesta kehottaen tekemään valituksen turnausjärjestäjille. Tilanne päättyi, kun valmentajan taustajoukoista tuli mies anteeksipyytävä katse naamallaan vetämään miehen pois minun naamaltani.

Noh, tein sitten asiasta raportin, ja kyseinen koutsi sai muutaman ottelun toimitsijakiellon tuleviin otteluihinsa. Ei siinä sen kummempaa.

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Eelis Loikkanen on nimi, 22 vuotta ollaan ja Varkaudesta sitä tullaan.

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

WJK-junioreiden kasvattina olen pelannut junioritasolla jalkapalloa 8-vuotiaasta asti, 4-vuotiaana kävin ensimmäistä kertaa WarTan jalkapalloharjoituksissa. Vielä 18-vuotiaana olin silloisen II-divarissa pelanneen Warkaus JK:n harjoitusringissä ja muutaman ottelun pelasin TUL-cupissa talvella 2011-2012. Sitten huomattiin, että kova harjoittelu ei tuottanut niitä tuloksia, mitä olisi pitänyt ja minulla todettiin rasitusastma. Lääkkeiden testailu ja etsiminen sai sitten pelaajauran tyssähtämään ja tuomariuran alkamaan.

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Jalkapallo on ollut aina tärkeä osa elämää, enkä osannut päästää siitä irti vaikka lääkkeet ei olleet ns. kohdallaan uran seisahtuessa. Silloin testailtiin valmennusosaamista D13-ikäluokan junnuissa sekä sitten tuomarihommissa. Pelinohjaajana olin aiemminkin toiminut, valmentajana en niinkään, joten painotus siirtyi aika nopeastikin tuomitsemiseen.

Mones kausi menossa?

2012 peruskurssi, eli 5. kausi alkaa.

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Laskin tuossa, että viime kaudella olin mukana 59 virallisessa piirin asettelemassa jalkapallo-ottelussa, yhdessä II-divarin matsissa ja parissakymmmenessä kerhon ottelussa. Sen lisäksi talvet menee futsalin parissa, josta tulee sellainen 40 ottelua kaikki kerhon, piirin ja liiton ottelut yhteen laskettuna. Toisin sanoen keskiarvo on nyt kolmen vuoden aikana liikkunut siinä 100-120 ottelun välissä.

Mikä on urasi kohokohta?

Viime kauden Naisten Ykkösen JyPK:n päätösottelu Harjun Stadionilla, jossa JyPK varmisti paikkansa liigakarsintaan. Ottelussa ei sinänsä ollut haastavuutensa puolesta ongelmia, mutta ottelutapahtuma, katsojien määrä ja ottelupaikka nostavat tapahtuman yli muiden.

Entä karmein kokemus?

Olen onneksi välttynyt aivan karmeilta kokemuksilta, jotka vieläkin kummittelisivat mieltäni. Lähimmäksi sellaista yltää kuitenkin yksi ensimmäisistä futsal-otteluista Vaajakosken hallissa miesten Kolmosta, jossa vihelsin maalin, joka meni toisen tuomarin ja kaikkien muiden hallissa olleiden mielestä selvästi ohi. Siinä annettiin oikein lähtemätön ensivaikutelma!

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Päätuomari.

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Osaan aika hyvin lukea ihmisiä ja valita johtamisen keinoiksi sellaisia, mitkä tepsivät. Olen myös suhteellisen sosiaalinen pelaajien ja taustojen kanssa pelin aikana, mikä on ehdottomasti plussaa.

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Kunto on heikoin. Joudun tekemään lääkityksen takia tosissaan töitä, jotta voin päästä samanlaisiin, hyviin suorituksiin kuin terve henkilö. Se ei näy vielä tällä tasolla, mutta raja meinaa tulla vastaan.

Tavoitteesi erotuomarina?

Tavoitteena on katsoa miten pitkälle rahkeet riittää. Olisihan se siistiä muutaman vuoden päästä viheltää liigaa. Sinne on kyllä semmoinen matka vielä, että ihan seuraava tavoite on olla Kolmosessa hyvä tuomari ja kuikuilla hieman sinne II-divarin suuntaan.

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Huumorilla ja kovalla itsetunnolla. Jos joku minua haukkuu perättömästi, ne saa helposti nauramalla karistettua. Toki joskus tekee virheitä ja niistä saa kuulla, mutta silloin on vaan käsiteltävä asia, uskoa itseensä sekä omaan tekemiseensä ja mennä kohti seuraavaa ottelua.

Eelis Loikkanen (kesk.) tarkistaa kera kollegoidensa Aki Oinonen ja Lauri Koski, että paperityöt on tehty asianmukaisesti tämän kevään B-tyttöjen SM-karsintaottelun JyPK-ONS alla. © Sole Salmijärvi

Esikuvasi erotuomarina?

Niitä on muutamakin. Arvostan Ilkka Kohoa, Santtu Ketoa, Jouni Aapajärveä ja Sami Hjeltiä, jotka on tehneet loistavaa työtä niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Katson mallia hyvästä toiminnasta Koskiniemen Villestä, Laaksosen Janista ja Lehtolan Mikosta.

Mitä mielestäsi vaaditaan hyvältä tuomarilta?

Halua tehdä hommaa ennen kaikkea. Sieltä kumpuaa se kaikki kehittymisen halu, osaaminen ja särmä, jota erotuomarilla tulee olla pärjätäkseen kentällä ja sen ulkopuolella.

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

Paljon on tästä käyty keskustelua ja ehdottomasti lopettamisaikeissa olevat pelaajat ovat sellainen ryhmittymä, josta löytyisi hyviä uusia tuomareita. Viesti pitäisi saada kauden lopussa ja alussa menemään seurojen kautta pelaajille, sillä jos me vaan täällä pienessä piirissämme huudellaan, ei kukaan välttämättä koskaan kuule.

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Kokeile. Oli se sinun motivaatiosi mikä tahansa, kokeile miltä se tuntuu olla siellä kentän keskellä, arvioida tilanteita neutraalisti ja saada onnistumisen kokemuksia. Ei siinä mitään menetä.

Onko sinulla muita harrastuksia?

Politiikkaa harrastan, muuten en ihmeempiä. Opiskelu, yrittäminen, tyttöystävä ja kaverit täyttää tuomarihommien lisäksi oman aikani mukavasti.

Veikkausliigan TOP-3 2017 ja JJK:n sijoitus?

En ole yhtään seurannut pelaajahankintoja ja joukkueiden kokoonpanoja. Heittäisin hatusta: HJK, SJK, RoPS. Ykkösen nousijalla on lähtökohtaisesti hankala kausi tiedossa. Uskon kyllä, että putoaminen vältetään ja JJK on keskiverron kauden jälkeen kahdeksas.