Kuukauden kasvo: Arttu Ollila

KSETK:n nettisivujen haastattelusarjassa on tällä kertaa vuorossa yhdistyksen tarkkasorminen taloudenhoitaja, Keski-Suomeen vuosien tauon jälkeen paluun tehnyt Arttu Ollila.

 

Arttu Ollila liputtaa videotarkistusten puolesta.

Moro! ”Aapis” käski tossa kysyyn, jotta miltä tuntuu paluu juurilleen?

Oikein mukavalta. Aika paljon tuli kymmenen vuoden aikana Helsinki-Jyväskylä-väliä reissattua. Selvää oli, että joku päivä tullaan takaisin, ja niinhän se järjestyy, kun tuo oman työnsä mukanaan. Vielä kun saisi vaimon työt (kotitalous- ja käsityönopettaja) järjestettyä Jyväskylään, niin pääsisi kunnolla tänne asettumaan.

 

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla? 

Arttu Ollila, 30 vuotta. Syntyjään Kuopiosta, josta muutto Jyväskylään vuonna 1995. Töissä Greenstepillä, jonka kautta talousjohtajana useassa yrityksessä.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

Pelasin Palokan Riennossa 16-vuotiaaksi asti. Viimeiset kaudet kolmoisroolissa pelaajana, valmentajana ja tuomarina.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

PaRin silloinen puheenjohtaja Kalevi Kiesilä järjesteli pelinohjaaja- ja peruskurssit Palokkaan. Sitä kautta tuli toimittua useamman vuoden pelinohjaajana ja tuomarina aikuisten kortteliliigassa. Siitä oli sitten helppo hypätä piirin futsaltuomariksi syksyllä 2003 ja piirin jatkokurssille seuraavana keväänä.

 

Mones kausi menossa?

Aika lailla 15:s.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Vähän. Virallisia pelejä ehkä viisi omaa tehtävää + viisi tarkkailua. Turnauksissa yritän olla aktiivisempi.

 

Mikä on urasi kohokohta?

Ei mitään yksittäistä kohokohtaa. Uran alkupuolen nousukiito oli hienoa aikaa, kun pääsi ”alamittaisena” futsal-valioihin ja avustavaksi Kakkoseen.

 

Entä karmein kokemus?

Joskus on peli mennyt niin huonosti, että on joutunut vain toivomaan, että kaikki säilyvät pelistä ehjänä kotiin. Yksittäisenä tapahtumana kerran piti ottelu keskeyttää ja odotella ambulanssia kentälle, kun kaksi pelaajaa potkaisi samaa palloa, ja toiselta katkesi jalka.

 

Kerro jokin hauska sattumus!

Vuonna 2004 päättäjäisissä Ähtärin Mesikämmenessä kämppikseni oli hukannut rahansa. Vakavasti jo pohdimme, että rahat on varastettu. Huoneen luovutusaika alkoi koittaa, mutta rahoja ei vain löytynyt mistään. Lopultahan ne löytyivät: Setelit siististi tyynyn alle aseteltuina!

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Aiemmin avustavana, mutta nykyään ei niin väliä.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Asenne: Tehdään aina parhaamme ottelusta ja sarjatasosta riippumatta. Vähän Graham Pollia (kolme varoitusta samalle pelaajalle MM-kisojen ottelussa) siteeraten: Huono voi olla, kunhan yrittää ja on rehellisesti huono.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Pelejä tulee vihellettyä niin vähän, että ihan perusasiatkaan eivät suju rutiinilla.

 

Tavoitteesi erotuomarina?

Tehdä harrastuksen parissa mukana olemisesta mukavampaa muille ja auttaa muita eteenpäin urallaan.

 

Palokan Riennossa jalkapallo-oppinsa sanut Arttu Ollila on palannut Helsingin vuosien jälkeen takaisin Keski-Suomeen.

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Huonot matsit tai tuomiot analysoin miettimällä pelin jälkeen, miksi matsi tai tuomio meni huonosti. Oliko syynä puutteellinen valmistautuminen, yhteistyö, sijoittuminen tilanteessa, väsymys jne. Pelaajat näkevät tilanteet aina omasta näkökulmastaan, joten on ihan luonnollista, että he myös sen sanovat, kun ovat tuomioista eri mieltä. Kritiikkiä saa tullakin, kunhan se pysyy tasolla, joka ei vaikuta ottelun hallintaan.

 

Esikuvasi erotuomarina?

Howard Webb oli aika hyvä.

 

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Peruskivet: Sääntötuntemus, asenne, fyysinen kunto, paineensieto- ja päätöksentekokyky, vihellykset ja näytöt. Siihen päälle sitten mm. yhteistyö avustavien kanssa, esiintyminen ja kommunikointitaidot.

 

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa?

Huippufutis on miljardiluokan viihdebisnestä. Kun panokset ovat niin isot, miksi jättää teknologian tuoma apu hyödyntämättä, jos sen voi tehdä tavalla, joka ei turhan pitkäksi aikaa keskeytä ottelua? Erotuomarin näkökulmasta: Ei tarvitse kantaa loppuelämäänsä kontollaan isoa, väärää tuomiota, kun sen voi saada teknologian avulla menemään oikein.

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

Pelaajauransa lopettavissa C-, B- ja A-junnuikäisissä voisi olla hyödyntämätöntä potentiaalia. Tarjotaan mahdollisuus pysyä lajin parissa, tienata hieman rahaa, päästä ilmaiseksi katsomaan pelejä, tutustua mahtaviin tyyppeihin sekä kerryttää työelämässä ja elämässä ylipäänsä tarvittavia ominaisuuksia ja taitoja.

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Mukaan vaan! Alku voi olla hankalaa, mutta kyllä se siitä helpottuu, kun oma osaaminen kehittyy ja pääsee jossain vaiheessa kolmikkopeleihin.

 

Onko sinulla muita harrastuksia?

Matkustelu ulkomailla (peukku futismatkoille esim. Bundesliigaa seuraamaan!) ja lautapelit.

 

Milloin Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa EM- tai MM-kisojen lopputur-nauksessa?

1-2 kertaa seuraavien 50 vuoden aikana.

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja miksi/mitä häneltä kuuluisi kysyä? 

Markku Sundvall: Joko ne on susta kenraalin tehny?