Kuukauden Kasvo: Juha Rantanen

KSETK:n nettisivujen haastattelusarjan uhrina on tällä kertaa kolmannen kauden jyväskyläläistuomari Juha Rantanen, 44.

 

”Jokainen peli on kohokohta, jos valmentajat tulevat pelin jälkeen kiittämään pelistä.”

Moro!  Pusan Juuso käski tossa kysyyn, että mitä uusista sääntömuutoksista olet odottanut eniten tälle kaudella?

Taustahenkilön varoitusmahdollisuutta. Se antaa vähän kättä pidempää pelissä turhan innokkaasti mukana elävää ja tuomaritoimintaa arvostelevaa taustahenkilöä vastaan. Aikaisempi puhuttelu ei ollut kovin toimiva ratkaisu ja kentänlaidalta poisajo taas monesti turhan järeä toimenpide.

 

Kenes poikia sitä ollaan, ja millä asialla?

Juha Rantanen, 44, koko iän Jyväskylän huudeilla asunut nörtti tietoliikenneinsinööri. Kolme lasta, joista kaksi pelaa futista.

 

Millainen on oma taustasi jalkapallon pelaajana?

En ole pelannut jalkapalloa joukkueessa.

 

Kuinka innostuit ryhtymään erotuomariksi?

Viheltelin JJK08:n harjoituspelejä aina silloin tällöin. Talvella 2018 ajattelin, että olisi kiva varmaan viheltää ihan sääntöjen mukaankin. Minä ja Juuso Pusa ilmoittauduimme peruskurssille toisistamme tietämättä.

 

Mones kausi menossa?

Kolmas kausi futista. 2018-19 kauden vihelsin myös futsalia, mutta viime talvi jäi jalkavaivojen takia väliin.

 

Monta peliä kaudessa tuomitset keskimäärin?

Jaa-a. Olisikohan 30-40?

 

Mikä on urasi kohokohta?

Aika vähän on ehtinyt kolmeen kesään sattua. Jokainen peli on kohokohta, jos valmentajat tulevat pelin jälkeen kiittämään pelistä.

 

Entä karmein kokemus?

Viime kesänä B-junnujen pelissä Äänekoskella tuli korkea pitkä pallo kohti rangaistusalueen rajaa keskellä kenttää sivuttaissuunnassa. Hyökkääjä perään ja veska vastaan. Minä täysillä perässä, mutta auttamatta liian kaukana. Juostessa yritin samalla katsoa tilannetta ja paitsiolinjaa. Veska nyrkkeili palloa. Kaikki muut kentällä olleet, valmentajat ja ilmeisesti lähes koko katsomo näkivät, että veska pelasi palloa käsin alueen ulkopuolella paitsi MINÄ! Peliä jatkettiin tilanteesta tulleen laukauksen jälkeen maalipotkulla. Oli sen jälkeen pitkät puolitoista puoliaikaa.

 

Oletko mieluummin päätuomari vai avustava?

Molemmat ovat mukavia hommia, mutta kyllä päätuomarin hommat voittavat.

 

Mikä on paras puolesi erotuomarina?

Riittävän lähelle liikkumiseen olen panostanut.

 

Mistä löytyy eniten kehitettävää?

Pelaajien kanssa kommunikointi on parantunut koko ajan, mutta vieläkään se ei tule luonnollisesti, vaan siihen pitää patistaa itseään.

 

Tavoitteesi erotuomarina?

Kunnon ylläpitäminen ja jokaisen pelin tuomitseminen yhtä laadukkaasti ja oikein oli se sitten T9- tai P17-sarjan peli. 44-vuotiaana vasta kolmatta kautta viheltävänä tuomarina minulla ei ole tavoitteena nousu liittopeleihin. Ne jätän suosiolla nuoremmille.

 

Kuinka käsittelet epäonnistumiset ja tuomioihisi kohdistuvan kritiikin?

Epäonnistumiset? Olen kuullut, että joku olisi joskus tehnyt virheen, mutta en ole vielä itse tavannut sellaisia. Olen toista kertaa naimisissa, joten kritiikkiin olen jo tottunut. Korvasta sisään ja toisesta ulos. Pelissä mahdollisesti tulleet epävarmat tilanteet käyn aika monesti Juuso Pusan kanssa läpi. Pelin jälkeen soitto ja ruoditaan oliko kritiikkiin aihetta vai ei. Ja joskus olen turvautunut sääntökirjaan pelin jälkeen. Mikäli kritiikki on ollut aiheellista, niin pyrin oppimaan siitä ja muistamaan tulevaisuudessa.

 

Esikuvasi erotuomarina?

”Aapis” ; )

 

Mitä hyvältä erotuomarilta vaaditaan?

Sääntökirjan osaaminen on kiva ominaisuus. Näkö- ja liikkumiskyky ovat plussaa.

 

Mitä mieltä olet videotarkistuksista jalkapalloerotuomaroinnissa?

Hyviä kunhan löytävät kultaisen keskitien tarkistuksiin käytettävän ajan suhteen. Millimetripaitsioiden etsiminen on ajan haaskuuta.

 

Kuinka houkuttelisit lisää tuomareita harrastuksen pariin?

Mainoskampanjalla 15-v ja sitä vanhemmille aktiivipelaajille. Pitää muistaa mainita futisyhteisössä mukana pysyminen peliuran jälkeen, nykyinen Akatemiatoiminta niille, jotka haluavat mennä selvästi eteenpäin ja harrastamisen ilmaisuus. Pääsääntöisesti kaikki harrastukset maksavat jotain, mutta ottelu- ja kilometrikorvaukset tekevät erotuomaritoiminnasta käytännössä ilmaista. Joku saattaa tienata vähän taskurahojakin.

”Olen toista kertaa naimisissa, joten kritiikkiin olen jo tottunut.”

 

Terveisesi mahdollisesti erotuomariuraa suunnittelevalle henkilölle.

Tervetuloa mukaan! Rohkeasti vaan kurssille. Ei tuomarina olo niin kauheaa ole. Jos huonosti olisi käynyt, niin olisi joutunut valmentajaksi!

 

Onko sinulla muita harrastuksia?

Radioamatööritoiminta, laskettelu ja rallin seuraaminen paikan päällä. Viimeisin vaan jäänyt toivottoman vähiin viime vuosina.

Lopputulosveikkauksesi kesän 2021 EM-kisaotteluista Tanska-Suomi, Venäjä-Suomi ja Belgia-Suomi.

0-1, 2-1, 3-0.

 

Kuka KSETK:n jäsen pitäisi ottaa seuraavan kerran piinapenkkiin ja miksi/mitä häneltä kuuluisi kysyä?

Renne Kainulaiselta voisi kysyä, että miten tuomariakatemia on vaikuttanut omaan tekemiseen kentällä?